digitale kabeltelevisie

« april 2004 juni 2004 »



Archief mei 2004

VECAI notitie over digitale kabeltelevisie

30 mei 2004

De VECAI (de Vereniging Exploitanten Centrale Antenne Installaties, oftewel de branche-organisatie van Nederlandse kabelbedrijven) heeft een notitie geschreven over de overgang van analoge naar digitale kabeltelevisie. Een kort verhaal van vier kantjes, helaas op internet gezet in word-format. (Dan heb je het gebruik van open standaarden toch nog niet echt door) Er staat niet echt veel nieuws in, behalve dat er gewerkt wordt aan een 'geharmoniseerde visie'. Lekker concreet.

Op de tweede pagina wordt gezegd dat 'het analoge aanbod aantrekkelijk is en blijft voor de consument'. En 'Deze minimum televisiedienst zal beschikbaar zijn en blijven voor iedere consument die de keuze maakt voor een kabelaansluiting'. Dat klinkt goed, je zult tenminste niet gedwongen worden tot digitale kabel als je dat niet wilt. Echter, op pagina drie staat dat de overheid mee moet helpen met '...een gezamenlijke richting en horizon te bepalen, inclusief het mogelijke moment dat de laatste consument overstapt van analoog naar digitaal.'. Dus toch analoog uitschakelen?

Verder is het vooral een smeekbede aan programma aanbieders om met content te komen, en aan de overheid om de auteursrechten anders te regelen.

Vecai wil graag opmerkingen ontvangen, bij deze dan;

Waarom niet de zenders die nu al analoog aangeboden worden ook digitaal gratis (binnen het basis abonnement) aanbieden? Dat betekent dat ze niet gecodeerd hoeven te worden, geen extra abonnee administratie nodig, en geen keuze voor een encryptie standaard, die later weer vervangen moet worden. Decoders hiervoor zouden heel goedkoop kunnen zijn, en in het hele land werken, zodat consument geen risico loopt bij verhuizing. Een tweede TV of video aansluiten kan zonder extra maandelijkse kosten, net zoals nu. De consument houdt voor hetzelfde nivo van service dezelfde prijs, alleen de kabelmij heeft minder kosten omdat ze op termijn minder bandbreedte hoeft te gebruiken. (Een zogenaamd betere beeldkwaliteit bij digitaal mag geen argument voor hogere prijs zijn, dat betekent dat de kabelmaatschappij bij het analoge signaal gewoon tekort schiet)

Alleen voor extra diensten (meer zenders, interactieve applicaties) zou het abonnee model gebruikt kunnen worden. Kabelmaatschappijen moeten hier een duidelijke keus maken; is digitale TV een extra dienst, waarmee extra verdiend kan worden, of is het doel uitschakelen van de analoge kanalen en vrijmaken van bandbreedte voor andere extra diensten, zodat daarmee verdiend kan worden?

Ik ben bang dat de kabelmaatschappijen hier dezelfde truc gaan uithalen die ook bij de introductie van de CD is gedaan; voor hetzelfde product op een ander medium ga je twee keer zoveel betalen.

# permalink

Media Bridges notitie over digitale kabeltelevisie

30 mei 2004

mediabridgeslogo.gifBij Mediabridges staat een notitie geschreven in opdracht van het Ministerie van Economische zaken. Bij economische zaken is hier niets over terug te vinden, ook bij in het Dossier Kabel van het ministerie van OCW staat het niet genoemd. Dutch media weet iets meer van dit bedrijf, het betreft het bedrijf van een voormalig Casema medewerker Gijs Davelaar.. En Dutchmedia heeft een 'paar' kanttekeningen bij het rapport gemaakt. Amusant leesvoer. Als ik vroeger zoveel opmerkingen bij een werkstuk kreeg had ik toch een probleem.

De notitie geeft toch een aardig beeld van de problemen die er zijn bij de invoering van digitale kabeltelevisie.

Hoewel Dutchmedia al heel uitvoerig is geweest in haar kanttekeningen, wil ik daar zelf ook nog een paar dingen aan toevoegen;

  • HDTV wordt nergens genoemd. Een kanaal doorgeven in HDTV vergt veel meer capaciteit dan een gewoon TV kanaal. Dan worden de rekensommetjes toch wel anders, en zou er wel eens een gebrek aan capaciteit kunnen ontstaan.
  • Een programmaraad zou niet meer nodig zijn, want de consument kan zelf zijn pakket kiezen. Maar wie bepaalt wat er aangeboden wordt? Nu lijkt het nog alsof met digitaal alle gewenste kanalen doorgegeven kunnen worden, maar ook dat zal een keer 'vol' zitten. En dan moeten er keuzes gemaakt worden. Dan is een programmaraad een beter orgaan om te bepalen wat er in ieder geval doorgegeven moet worden dan een exploitant. Of de kijker het afneemt is weer een individuele keuze.
  • In hoofdstuk 9 staat dat er nog geen Europese overeenstemming is over standaarden voor Digitale TV. En dan worden OpenTV, Liberate, Mediahigway en MHP genoemd. Dit zijn echter standaarden/producten voor interactieve applicaties. De standaard voor digitale TV is DVB, en die staat al behoorlijk vast. De schrijver lijkt overigens zelf interactieve applicaties te beschouwen als de drijfveer achter digitale TV, terwijl de praktijk nu anders lijkt. De omroepen zijn met hun experimenten gestopt, en TV Home ondersteunt het helemaal niet meer.

# permalink

TV Home: Informatie over vervangen Viaccess kaart door Irdeto

12 mei 2004

Er zijn/komen de volgende voorwaarden voor bestaande abonnees om aan een nieuwe Irdeto kaart te komen;

Uitgangspunt is dat wanneer men een digitale ontvanger koopt (b.v. de TU-DC40RD) men altijd bij de detaillist een Irdeto smartcard meekrijgt en een abonnementsaanvraag invult, ook als men al een abonnement heeft. De "oude" Viaccess smartcards kunnen niet aangepast worden om te werken met Irdeto; een nieuwe kaart is dus altijd nodig. De smartcard is 2 weken geldig, genoeg om de aanvraagprocedure bij TV Home af te werken. Direct na ontvangst van de abonnementsaanvraag zijn er twee mogelijkheden:

  1. het is een nieuwe abonnee voor TV Home: in dat geval krijgt de consument een welkomsbrief en gaat vanaf dat moment euro 8,50 per maand betalen.
  2. het is een bestaande abonnee voor TV Home (meestal dus een Sagem ontvanger met Viaccess smartcard): in dat geval krijgt de consument een brief met daarin het verzoek om binnen veertien dagen een keuze te maken uit de volgende mogelijkheden:
    1. het oude abonnement wordt omgezet naar de nieuwe ontvanger: de oude (Viaccess) smartcard wordt geblokkeerd en de nieuwe kaart wordt geactiveerd, waarna de consument gewoon euro 8,50 per maand blijft betalen - de oude smartcard hoeft niet geretourneerd te worden.
    2. het oude abonnement blijft gehandhaafd en daarnaast komt een nieuw abonnement voor de tweede kaart: de oude kaart wordt niet geblokkeerd en de nieuwe wel geactiveerd: de klant betaalt totaal euro 12,75 voor twee smartcards. Dit is tevens het maximum, meer dan twee smartcards kan niet, tenzij men weer het volle bedrag betaalt. Tevens geldt dat wanneer men een pluspakket heeft (b.v. allochtone zenders of Cinenova), dit alleen op de tweede kaart kan worden geactiveerd indien men het volle bedrag voor die pluspakketten betaald (een tweede kaart geeft dan dus geen korting).
    3. de "oude" ontvanger wordt verkocht samen met de smartcard: de consument geeft aan wie de nieuwe gebruiker is, waarna een nieuw abonnement wordt afgesloten met die koper. De abonnementsprijs voor beiden is euro 8,50.
    4. de consument reageert niet: voor beide smartcards wordt euro 8,50 per maand berekend.

Deze voorwaarden zijn volgens mij alleszins redelijk, toch zou ik twee opmerkingen willen maken; Als je de oude decoder wilt doorverkopen moet je dat meteen aangeven als je een nieuwe aanschaft. Dus als je dat later opeens bedenkt is daar niet in voorzien. En je moet bij een decoder meteen een abonnement kopen. Dus een Casema klant (die gaan deze decoder ook gebruiken) kan niet ingaan op een aanbieding in Zwolle, omdat hij dan vast zit aan een TV Home kaart/abonnement waar hij niets aan heeft. Of als ik een goedkope decoder zie in Den Haag, heb ik daar niets aan, omdat ik dan niet het nodige TV Home abonnement kan nemen.

# permalink

Digitale tv slaat nog niet aan

12 mei 2004

Het volgende stukje komt uit BN/DeStem. De krant weet duidelijk het verschil niet tussen digitaal en interactief. Ze gebruikten dus ook de kop 'Interactieve tv slaat nog niet aan'. Toch zijn de cijfers wel aardig;

"Volgens het deze week verschenen TNO-rapport ‘Netwerken in cijfers’ lag het totale aantal digitale abonnees eind 2003 op bijna 710.000. Europees koploper Groot-Brittannië telt circa drie miljoen gebruikers.

Het grootste deel van de Nederlandse gebruikers (585.000) heeft een satelliet-abonnement bij CanalDigitaal. Via de kabel maakten eind vorig jaar 99.456 mensen gebruik van digitale televisie. Digitenne telde slechts 25.000 abonnees.

Opmerkelijk is dat het aantal abonnees van digitale tv via de kabel vorig jaar met 1,3 procent is afgenomen. Vooral bij Casema was de afname groot: 47procent. Het kabelbedrijf zette de dienst op een laag pitje in aanloop naar wijzigingen in het aanbod. Het aantal abonnees van CanalDigitaal groeit al drie jaar met een kwart per jaar."

Bron:BN DeStem (registratie nodig)

# permalink

Casema kiest koopmodel

04 mei 2004

Uit de informatie van Panasonic over de nieuwe decoder was het al af te leiden, maar nu is het bevestigd; Ook Casema kiest voor het kopen van decoders door de consument, én voor het Irdeto CA systeem. Via Mediamagazine gevonden bericht op broadbandtvnews;

"Casema stapt over op koopmodel; kiest Irdeto Kabelmaatschappij Casema volgt in het voetspoor van Essent Kabelcom door over te stappen op een koopmodel voor de invoering van de digitale televisie. Tevens heeft het bedrijf net als Essent TV Home digitaal ook gekozen voor het Irdeto Conditional Access systeem, zo bevestigde een woordvoerder van het bedrijf. 'Het is in het belang van de consument als er zoveel mogelijk eenvormigheid is in de apparatuur,' aldus Gerard Lieverse van Casema, 'dan kan men bij verhuizing van het Essent gebied naar Casema of andersom gewoon dezelfde decoder gebruiken.' Dit kwartaal zullen de eerste kabeltuner op de markt komen van onder andere Nokia, Panasonic, Samsung en Philips. "

# permalink

Interactieve tv nog ver weg voor Alkmaar

01 mei 2004

Uit het Het Noordhollands Dagblad: Interactieve tv nog ver weg voor Alkmaar.

"Abonnees van de Alkmaarse kabel hoeven er niet op te rekenen dat ze op korte termijn kunnen aansluiten bij UPC Digital. Dat pakket biedt momenteel onder meer 70 televisiezenders (later dit jaar 100), e-mail en andere interactieve toepassingen. Komende herfst pas komt er duidelijkheid of de Alkmaarse kabel in het investeringsprogramma van volgend jaar van UPC zal worden opgenomen. "

"De Alkmaarse abonnee moet het voorlopig doen met Mr. Zap dat onder meer 40 tv-zenders digitaal aanbiedt. Ook kan men er films bestellen. Mr. Zap is destijds onder het bewind van de exploitant van de Alkmaarse Kabel ingevoerd. UPC heeft toen het eigenaar werd van het Alkmaarse kabelnet, het contract met de exploitant van Mr. Zap, Mediakabel overgenomen. Dat contract loopt volgens UPC-woordvoerder R. van der Aart door tot eind van dit jaar. Mr. Zap is wel alvast omgedoopt in UPC Digital. Dat contract op zich is dus een hinderpaal voor een snelle invoering van UPC Digital. Maar er zijn ook technische hindernissen te overwinnen, zo legt Van der Aart uit. Er moet nieuwe soft- en hardware worden geïnstalleerd. Zo moeten alle wijkcentrales worden aangepast. Volgens van Der Aart vergt dit een investering van 'honderdduizenden' euro's. "Dat moet maar in het investeringsprogramma passen', aldus Van der Aart. Daarbij komt dat Alkmaar niet het enige gebied is waar forse investeringen zullen moeten worden gepleegd om de doorgifte van UPC Digital mogelijk te maken. Ook een stad als Rotterdam behoort nog tot de witte vlekken."

"Uiteindelijk zal het er wel van komen dat de Alkmaarse abonnee UPC Digital zal kunnen afnemen. UPC wil in zijn gehele dekkingsgebied tot een gelijk aanbod komen 'omdat dan onder meer een veel flexibeler voorraadbeheer en een veel gunstiger inkoop mogelijk is', aldus Van der Aart. Ook kan met één product, dat onder één naam bekend is, nationaal gezien beter reclame worden gemaakt."

# permalink