digitale kabeltelevisie

« maart 2005 mei 2005 »



Archief april 2005

Samsung levert digitale ontvangers voor CAIW

29 april 2005

logo caiwayUit MediaMagazine.nl;

"Gisteren heeft kabelexploitant CAIW met Samsung het contract getekend voor de levering van 100.000 ontvangers voor digitale televisie. Dit in het kader van CAIW's project 'Allemaal Digitaal', waarbij alle abonnees van CAIW deze zomer een gratis digitale ontvanger kunnen krijgen. Ongeveer vijftig televisieprogramma's kunnen dan zonder extra kosten digitaal worden ontvangen. Na een intensieve inkoopprocedure is de keuze voor Samsung gemaakt. 'Samsung bleek de enige partij die in staat was de juiste ontvanger voor de juiste prijs op tijd te kunnen leveren', aldus Aart Verbree, directeur CAIW. Volgens Frans Hulshof, vice president van Samsung Electronics Benelux, bevestigt de order van CAIW dat Samsung een toonaangevende rol speelt in de markt voor digitale ontvangers. CAIW koopt de ontvangers niet alleen voor zichzelf in, maar ook voor partner kabelexploitanten die dezelfde digitale strategie gaan volgen. De levering aan CAIW staat gepland voor 1 juli. Voor de daarop volgende distributie van de ontvangers naar de abonnees zet CAIW een gespecialiseerd bedrijf in."

Volgens Vecai heeft Caiway zelf 87.456 abonnees, de rest zal wel voor partners zijn zoals Ijsselstein.

De meningen over de Samsung decoder op het TV Home/TVD forum zijn nogal wisselend. Het is op dit moment wel de enige decoder op de markt met 2 SCART aansluitingen, handig voor aansluiten op een videorecorder die niet kan 'doorlussen'.

Bij Planet Multimedia;

"'Over de kosten van de decoders mogen we geen uitspraak doen. Laten we het zo stellen dat we een prijs zijn overeengekomen die het de retail in staat zou stellen de unit tegen 99 euro aan te bieden', aldus CaiW-manager Jan Stolte."

"Waarom gratis digitale tv? Stolte: 'De analoge koek is op. Momenteel transporteren we 42 televisieprogramma's naar onze analoge abonnees. Als we constateren dat deze steeds meer keuze wensen, dan is 42 niet langer genoeg. We maken dan ook in één keer de omslag naar digitaal.'"

"Inderdaad, dat wil ook zeggen dat we analoge televisiekanalen gaan uitschakelen. Als iedereen in ons verzorgingsgebied is voorzien van digitale TV-ontvangers, dan wordt het analoge pakket versmald naar 25 zenders, waaronder de meest populaire natuurlijk. Dit om de voorziening richting het tweede en derde toestel niet in gevaar te brengen.'"

# permalink

Gaat OPTA ingrijpen in kabeltarieven?

23 april 2005

optaVia planet multimedia een verhaal gevonden in de Volkskrant van donderdag (registratie verplicht) dat zou kunnen verklaren waarom Jos Molenkamp van Casema voor opheffing OPTA is;

"Voor consumenten die zich 'geplukt' voelen, gloort er echter hoop. Medio mei komt Opta met een besluit over de kabelmarkt. De toezichthouder heeft nieuwe bevoegdheden gekregen en kan nu – net als op de markt voor telefonie – dominante aanbieders dwingen tot prijsverlagingen. Van hevige concurrentie tussen kabelaars en bijvoorbeeld het draadloze alternatief Digitenne is nog geen sprake."

"Een aanwijzing dat het – in lijn met de woorden van Malone – wel goed zit met de winsten, is te vinden in een besluit dat Opta in juli 2004 nam in een geschil tussen Canal+ en Multikabel. Opta gaat uit van een ‘kostengeoriënteerd tarief’ van 11 cent per kanaal per abonnee per maand. Dit zijn de kosten, inclusief winstmarge, die de 'netwerktak' van een kabelbedrijf maakt voor de doorgifte. Bij dertig kanalen (maal 11 cent) komt dit dus neer op 3,30 euro per maand."

"Hierbij komen nog de kosten voor auteursrechten – voor sommige (buitenlandse) zenders moeten kabelbedrijven betalen. De kabelaars samen zijn hiervoor jaarlijks 66 miljoen euro kwijt, zoals staatssecretaris Van der Laan eerder dit jaar in de Tweede Kamer memoreerde. Bij 6,4 miljoen kabelklanten komt dit neer op 85 cent per klant per maand."

"De grote vraag is hoe bovengenoemde kosten – samen nog geen 5 euro – zijn te rijmen met de 15 euro die bedrijven hun klanten vragen. Extra kosten voor reclame zijn er amper – bijna iedereen heeft deze ‘nutsvoorziening’ al. ‘Het zou droevig zijn als de facturen en de helpdesk tien euro per maand kosten’, zegt advocaat Jaap Doeleman van het kantoor Houthoff Buruma. Hij procedeerde meermalen met succes tegen kabelaars."

Bij planet;

"De Opta wil geen commentaar geven op de berekeningen, omdat ze werkt aan een besluit over kabelkosten dat half mei naar buiten komt."

De VECAI is het niet eens met de gevolgde redenering;

"De Vecai vindt de berekening zoals de Opta die in het geval Canal+/Multikabel heeft doorgevoerd onjuist. Volgens de Vecai worden veel elementen vergeten. Bovendien is het logisch dat kabelbedrijven in hun infrastructuur investeren."

"Nu zijn de kabelaars bepaald niet erg winstgevend, dus een groot deel van het resterende abonnementsgeld gaat naar investeringen in het net, voor andere diensten zoals internet. Er zou sprake kunnen zijn van kruissubsidiëring: dat de kabelaars hun monopolie met de gewone tv-pakketten gebruiken om op het gebied van breedband-internet beter te kunnen concurreren. Dat kan niet volgens de Telecomwet en de Opta kan daar een eind aan maken."

Waaarom er staat dat kabelaars niet erg winstgevend zijn kan ik niet volgen, dat heeft John Malone, baas van UPC, zelf al tegengesproken. Uit cijfers van Essent blijkt dat het jaarresultaat van de kabeldivisie voor 2004 90 miljoen euro is. Bij 1.672.276 abonnees komt dat neer op bijna 54 euro per jaar per abonnee. (En dat was voordat met ingang van 1-2005 het tarief weer omhoog ging...)

Het leuke van digitalisering is dat de capaciteit van het netwerk nog verder omhoog gaat en de kosten per (digitaal) kanaal omlaag. Een steeds groter deel van de netwerkcapaciteit wordt aan internet en telefonie besteed. Daar hoeven TV-kijkers niet aan mee te betalen, wat mij betreft. Dus kunnen tarieven daarmee omlaag?

# permalink

SBS plant weer digitaal kanaal TV 10

22 april 2005

sbsO.a. via BNR Nieuwsradio;

SBS roept weer eens dat ze een themazender gaan beginnen. Maar deze lijkt meer bedoeld om John de Mol te pesten, dan een serieuze zender;

"SBS Broadcasting begint op 1 september dit jaar een nieuwe digitale televisiezender: TV 10. Deze zender gaat zeven dagen per week nieuws uit de wereld van showbizz, entertainment, televisie en theater brengen, schetste een SBS-woordvoerder vrijdag."

"Basis voor het nieuwe kanaal is het programma Shownieuws, dat iedere dag op SBS6 is te zien. Shownieuws zal dagelijks op TV 10 worden herhaald, geactualiseerd en uitgebreid."

"Naast TV 10 bereidt SBS Broadcasting de lancering van andere nieuwe digitale televisiezenders voor. Begin maart presenteerde Patrick Tillieux, voorzitter van de Raad van Bestuur van SBS Broadcasting, al plannen voor drie digitale kanalen: het doe-het-zelf-kanaal 'Klussen en Wonen', de zender 'I Love' met series uit de jaren '70 en '80 en 'Veronica Vibes', met tips over uitgaan, trends en vrijetijdsbesteding. Wanneer deze kanalen van start gaan, moet nog worden bepaald."

Wel opvallend dat de begindatum voor de andere kanalen nog niet bekend is, maar die van TV 10 wel. Toevallig ook de begindatum van 'Tien' van Talpa.

"Een zendernaam met het cijfer tien is dezer dagen in. Deze week maakte John de Mol namelijk bekend dat zijn nieuwe tv-zender Tien gaat heten. TV 10 is een omstreden naam uit het tv-verleden. Joop van den Ende poogde met de naam TV10 (zonder spatie) eind jaren '80 een Nederlandse commerciële zender te beginnen. Dat project strandde wegens tegenspartelende politici."

TV10 bestaat op dit moment al. Gelijk met TMF werd ooit TV10 opgericht (en is echt gaan uitzenden). Later is dat station ooit nog TV10 Gold gaan heten. Daarna werd het Fox. Daarvan bleef alleen de kinderprogrammering over, Fox Kids, wat tegenwoordig Jetix heet. In de avonduren was op dat station V8 te zien (toen al in handen van SBS) en nu Veronica. Maar de zendmachtiging van de zender is in handen van TV10 b.v., zodat zij ook de boetes krijgen bij overtreding van reclameregels. En wie zijn er eigenaar van TV10 b.v? SBS en Fox Kids b.v.

# permalink

Casema: Opta mag snel verdwijnen

22 april 2005

optaIn o.a. de Goudsche Courant (registratie verplicht);

"De Opta, de toezichthouder op de Nederlandse telecomsector kan worden opgeheven. Dat zegt Jos Molenkamp, directeur van kabelexploitant Casema in Den Haag."

De OPTA is de organisatie die kan bepalen of de kabel ook andere partijen moet toelaten op 'hun' kabel. Onlangs heeft OPTA besloten dat UPC de KPN nog geen toegang hoefde te geven omdat de partijen nog niet uitonderhandeld waren. Maar dat kan op korte termijn veranderen, en dan zal ook Casema andere partjen op 'haar' kabel moeten toelaten.

"De organisatie heeft in de afgelopen jaren nuttig werk gedaan om de markt voor nieuwe spelers toegankelijk te maken, meent Molenkamp. Inmiddels neemt, als gevolg van razendsnelle technologische ontwikkelingen, de concurrentie zo sterk toe dat het spel kan worden vrijgelaten. 'De vrees dat er partijen zijn die de verschillende telecommarkten volledig in de tang kunnen nemen, is volstrekt onnodig. Die partijen zijn er niet', aldus Molenkamp."

"Hij is stellig. Terwijl een aantal jaren geleden de meeste marktpartijen hun eigen specialisme hadden, is dat nu razendsnel aan het veranderen. Was KPN eerst alleen een leverancier van telefonie, inmiddels zijn daar internet en sinds kort zelfs televisie- en radioprogramma's bijgekomen. 'En KPN is al de enige niet meer. Meer partijen doen aan triple play, zoals dat op z'n Engels wordt genoemd. In de komende tijd komen er nog veel meer bij. Denk aan Versatel met het eredivisie-voetbal. Dat zal de concurrentie enorm doen toenemen.'"

Versatel kan alleen bestaan omdat de OPTA ooit besloten heeft dat KPN ook anderen op hun netwerk moet toelaten...

"Volgens Molenkamp gaat de Opta met zijn regelgeving nog uit van het nu achterhaalde idee dat markten maakbaar zijn. "Ik zeg dat dat onzin is. De techniek verandert zo snel en daarmee ook het marktspel dat zelfs techneuten moeite hebben het bij te benen.'"

Dat het moeilijk is om bij te benen wordt pijnlijk duidelijk in het volgende stuk;

"Hij wijst op umts. Zo'n vijf jaar geleden kochten telecomoperators voor enorme bedragen de frequenties om deze nieuwe generatie van mobiele telecomtechniek toe te kunnen passen. 'En wat zie je, umts is er nog maar mondjesmaat, maar wordt binnenkort achterhaald door de toepassen van het internetprotocol om mobiele telecomdiensten te gaan brengen. Dat is veel goedkoper. De kosten hiervan liggen vijftig tot zestig procent lager.'"

HET internetprotocol bestaat niet, er worden op internet honderden protocollen gebruikt. Als hier TCP/IP (ook al twee protocollen, maar dit terzijde) dan staat dat los van een 'drager' zoals UMTS. De drager kan ook kabel, ethernet of postduif zijn.

"Het internetprotocol maakt het mogelijk dat straks iedereen, wanneer en op welke plek men ook wenst, toegang heeft tot digitale media. Ook voor marktpartijen zijn er steeds minder belemmeringen om hun diensten bij de afnemer te krijgen. In die situatie is de Opta, als toezichthouder die al vooraf ingrijpt in de markt, volgens Molenkamp, volstrekt overbodig geworden."

Een protocol is niet meer dan een set van afspraken. 'Internetprotocol' heeft nog steeds een transportlaag nodig, en die is in handen van marktpartijen met etherfrequenties of kabelnetwerken.

"'De mededingingsautoriteit NMa volstaat. Die houdt iedere branche in de gaten om te zien of er concurrentievervalsing plaatsvindt of dat consumenten door prijsafspraken worden benadeeld. Dat kan voor de telecomsector net zo goed worden gedaan.'"

# permalink

Gemeente Groningen: OOGTV moet ook digitaal

21 april 2005

Uit de Groninger Internet Courant (via mediamagazine)

"De gemeente Groningen vindt dat OOGTV ook digitaal bereikbaar moet zijn. Essent heeft er vooralsnog niet voor gekozen de lokale Groningse zender in het digitale pakket op te nemen. Dit betekent dat OOG alleen via de oude, analoge, weg bereikbaar is."

"De gemeente heeft inmiddels een brief naar Essent verstuurd waarin gevraagd wordt te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om OOG ook in een of meerdere digitale pakketten op te nemen."

"De gemeente Groningen vindt dat OOGTV van groot belang is voor de lokale nieuwsvoorziening. De helft van de Stadjers van dertien jaar en ouder stemt wekelijks op de zender."

Eerder al heeft OOG aan de bel getrokken over het niet aanwezig zijn in het digitale pakket. Ook op haar eigen site aandacht voor dit bericht.

# permalink

Programmaraden vrezen eenzijdig zenderpakket

20 april 2005

kabelraden logoOp de site kabelraden.nl;

"Bij de komst van digitale tv dreigt het gevaar dat het zenderaanbod op de kabel vooral veel meer van hetzelfde wordt. En daarbovenop zal de kijker op hogere kosten worden gejaagd. Daarom is het belangrijk dat de rol van de programmaraden wordt verstevigd. Die rol is binnenkort onderwerp van de politieke discussie over de nieuwe mediawet."

"Aan de komst van digitale tv op de kabel en de rol van de programmaraden wijdt Kabelraden.nl op 22 april aanstaande in Nunspeet een congres met de titel Tv-kijken in de toekomst. Kabelraden.nl is het landelijk steunpunt voor alle 60 programmaraden in Nederland. Allerlei nieuwe technische ontwikkelingen lijken de Nederlandse kijker mee te voeren naar het luilekkerland van het onbegrensde kijkplezier. Digitale tv, digitenne en web-tv bieden de komende jaren veel nieuwe mogelijkheden: meer zenders, een groter programma-aanbod, nieuwe diensten en een betere ontvangstkwaliteit. De voordelen van digitalisering staan niet ter discussie. De vraag is alleen hoeveel die ontwikkeling de kijker gaat kosten en of het kabelbedrijf blijft bieden wat de kijkers willen."

"De komst van digitale tv op de kabel betekent dat kijkers meer gaan betalen voor hetzelfde aanbod. Of minder krijgen voor hetzelfde geld. Kabelbedrijven moeten ruimte maken op de kabel om hun digitale programma's aan te kunnen bieden. 'Dat gaat ten koste van de ruimte voor bestaande analoge tv-kanalen', aldus voorzitter Marco Swart van Kabelraden.nl. 'Wie nu veertig zenders kan zien, heeft binnenkort misschien nog maar twintig zenders in zijn pakket. Die andere twintig zenders zijn dan alleen te zien voor wie ook het digitale pakket afneemt. Bovendien moet de kabelabonnee voor elk tv-toestel in huis een decoder hebben. Voor mensen die dat willen en die zich dat kunnen veroorloven, is dat geen probleem. Maar wie tevreden is met het bestaande aanbod van zenders, moet dat gewoon kunnen blijven zien'"

"Als je nog maar twintig zenders kunt zien, is het erg belangrijk welke zenders dat zijn. Marco Swart: 'Die keuze kunnen we op dit moment niet alleen overlaten aan de kabelexploitanten. Bij bedrijven staan commerciële overwegingen voorop. Dat valt niet altijd samen met de voorkeuren van de kijkers. Zolang er geen sprake is van een werkelijk concurrerende markt voor tv, moet je invloed van de kijker op het aanbod regelen'. Die georganiseerde invloed kan minder worden al naar gelang de feitelijke concurrentie groter wordt en er voldoende toegankelijke keuzemogelijkheden voor de kijkers komen."

Volgens mij is dat op dit moment net wat kabelraden kunnen, adviseren over het basispakket van (nu) 15 zenders. Over de rest van de analoge zenders mogen kabelraden vaak wel een vrijblijvend advies uitbrengen, maar dat kan een exploitant naast zich neer leggen. Waarom dat anders is/moet als er ook nog tientallen digitale zenders worden doorgegeven is mij niet duidelijk.

"Invloed van de kijker is niet alleen belangrijk voor het bestaande analoge tv-pakket. Er komen immers steeds meer tv-zenders bij. Ondanks de grotere capaciteit op de gedigitaliseerde kabel zullen die niet allemaal in het digitale standaard-pakket passen. Dus ook in dat pakket zullen keuzes moeten worden gemaakt."

En nu gaan de kabelraden zichzelf even belangrijk maken;

"Op dit moment is invloed van de consumenten al geregeld. Bijna zestig programmaraden bepalen samen met de kabelexploitanten het aanbod van tv- en radiozenders. Met de komst van digitale kabel-tv wordt hun rol nog belangrijker. Daarom zal Kabelraden.nl er bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op aandringen dat programmaraden in het digitale tijdperk een stevige positie krijgen."

De inspraak is nu beperkt tot 15 zenders. En daarvan zijn door de wet al voorgeschreven Nederland 1,2,3, twee Vlaamse zenders, de regionale omroep, en indien aanwezig de lokale omroep. Dus men mag bepalen over 8 zenders.

Mijn indruk is dat de consument op redelijke termijn echt inspraak gaat krijgen, met zijn portemonnee. Er komt concurrentie tussen verschillende infrastructuren (ether, satelliet, kabel, ADSL), maar ik verwacht ook dat op de kabel concurrentie toegelaten moet worden.

Eens of niet? Reacties zijn welkom hieronder.

# permalink

29500 digitale abonnees Casema

19 april 2005

casema logoBij Dutchmedia aandacht voor het jaarverslag van Casema, en ook wat cijfers over het aantal digitale abonnees;

"Het aantal digitale kabel tv-abonnees daalde in 2004 drastisch voor Casema: van 27.000 eind 2003 naar bijna 18.000 eind vorig jaar. Inmiddels is met de nieuwe strategie het aantal abonnees overigens weer boven het niveau van eind 2003: in februari rapporteerde Casema meer dan 29.500 abonnees. Onduidelijk is hoeveel hiervan een extra abonnement afneemt, aangezien Casema sinds begin december een uitgebreid basisaanbod als onderdeel van het (duurder geworden) analoge standaardabonnement meelevert."

Op totaal 1,338 miljoen abonnees komt dat neer op 2,2% digitale kijkers.

# permalink

Startdatum themazenders SBS en TMF

18 april 2005

Via Stoneroos valt te lezen;

"In het najaar van 2005 wil SBS Broadcasting starten met drie digitale kanalen met de thema's klussen & wonen, uitgaan en tv-hits uit de jaren '70-'80. MTV Networks komt al eerder met 4 nieuwe digitale kanalen. Op www.tmf.nl/digital is nu al te lezen welke kanalen TMF extra zal bieden. Het vierde kanaal is Nick Jr., een versie van Nickelodeon voor de allerkleinsten. De verwachting is dat deze kanalen in mei al te zien zijn via UPC Digital."

En volgens eigen informatie zal er bij TV Home iets langer gewacht moeten worden; "De uitbreiding van nieuwe zenders zal na de zomer gebeuren. Met MTV hebben we inmiddels al vergevorderde gesprekken gevoerd en ook zullen we binnenkort met de publieke omroep afspraken gaan maken over hun plannen voor de themakanalen."

# permalink

UPC verkleint analoog aanbod haarlem

17 april 2005

logo upcUit het Haarlems Dagblad via mediamagazine;

"UPC wil het Haarlemse kabeltelevisiepakket uitkleden. Dat stelt de Programmaraad in Haarlem. Die is geïnformeerd over een plan van UPC om het aantal zenders dit najaar van de huidige 32 terug te brengen naar 20. Abonnees die dat niet willen, krijgen het aanbod over te stappen op digitale televisie met ruim zestig zenders. Daarvoor moeten dan wel enkele euro's per maand meer worden betaald."

"De Haarlemse Programma Raad, die gisteren op de hoogte van de UPC-plannen werd gesteld, is negatief. 'Dit lijkt niet in belang van de abonnee te zijn. Die wil een aantal zenders hebben voor zo weinig mogelijk geld. Digitale televisie is prima, maar hoeveel mensen zitten daar nu feitelijk op te wachten? Het bestaat al een tijdje en het is geen succes', meent Rutten van de raad."

"UPC zegt echter dat veel kijkers wel degelijk digitale tv willen omdat het aantal zenders hoog is en de beeldkwaliteit goed tot zijn recht komt op de populaire platte tv's. Daarom ook wil UPC digitale tv 'met veel lawaai' in de markt te zetten."

"Een woordvoerder wil echter 'ontkennen noch bevestigen' dat het aantal zenders in het gewone pakket omlaag gebracht zal worden om zo meer abonnees achter de (digitale) decoder te krijgen."

"De UPC-woordvoerder bevestigt wel dat het digitale abonnement in het najaar 'maximaal enkele euro's' hoger komt te liggen dan het analoge pakket van 15,53 euro. Nu nog is digitale tv ongeveer een tientje duurder. Dat betekent dus dat UPC digitale tv flink goedkoper maakt. De decoder of set-up-box is gratis. Nadeel van de decoder is dat er maar één televisie op aangesloten kan zijn."

"De tarieven van UPC vormen een gevoelige kwestie, nadat de gemeente Haarlem vorig jaar de controle over de hoogte van het abonnement losliet. UPC verdubbelde het tarief toen tot 15,53 per maand, hetgeen tot veel protesten leidde."

# permalink

Teleac/NOT en RVU werken aan educatief themakanaal

15 april 2005

Uit De Portfolio van Stoneroos;

"Teleac/NOT en RVU willen in 2005 een educatief themakanaal introduceren. Stoneroos is gevraagd om de interne werkgroep die vooronderzoek naar een dergelijk kanaal heeft gedaan te ondersteunen bij het opstellen van een businessplan. Stoneroos heeft hierna een concept voor een educatief themakanaal bedacht: Nederland E. Nederland E bestaat uit 5 verschillende kanalen. Een TV-portal 'kanaal 100' en 4 doelgroepzenders. Kijkers vinden via de TV-portal hun weg naar programma's over leren, opvoeden, vrije tijd en werk. Doel van het concept is het creëren van één centrale plaats voor alle educatieve programma's die via themakanalen worden uitgezonden en het claimen van vier duidelijke thema's die verschillende doelgroepen kunnen aanspreken. Deze worden via 'kanaal 100' allemaal verzameld op één plek."

Ik kwam eigenlijk op deze pagina vanwege de berichtgeving van het ANP via Planet dat Stoneroos prijzen had gewonnen voor "De internetpagina van het NCRV-televisieprogramma C-Majeur". Het ging echter om een interactieve versie van C-Majeur. Dat is wel wat anders dan een internetpagina maken bij een TV-programma.

# permalink

Prijs voetbal versatel

15 april 2005

versatel logoUit het Het Financieele Dagblad;

"Versatel handhaaft zijn eerder gestelde doelstellingen voor het aantal video-abonnees. Het bedrijf wil eind-2005 meer dan 100.000 abonnees. In augustus 2008, wanneer de voetballicentie afloopt, wil het bedrijf meer dan 500.000 abonnees op de videodiensten."

"Dat maakte Versatel vrijdag bekend bij de introductie van een abonnement voor alle live Eredivisie voetbalwedstrijden op televisie. Het abonnement is vanaf augustus beschikbaar voor euro 39,95, in combinatie met een ADSL-2 abonnement."

"Het is volgens Versatel voor het eerst dat abonnees in Nederland kunnen surfen op het internet via de computer en tegelijkertijd kunnen kijken naar live voetbal op tv via een breedband ADSL-2 verbinding."

Volgens de site van Versatel is dit een aanbieding, geldig tot 1 juni. Op de voorwaardenpagina staat ook "De genoemde snelheid is de ADSL-snelheid. Deze is niet direct gelijk aan de snelheid waarmee gebruik kan worden gemaakt van het internet; bij gelijktijdig gebruik van meerdere diensten (bijvoorbeeld voetbal kijken en downloaden), kan de Internet-snelheid tijdelijk afnemen." (De persoon die die pagina ontworpen heeft moet onmiddelijk ontslagen worden, want in firefox is die bijna niet te lezen.)

Bij Planet Multimedia; "Vanaf de zomer zal Versatel alle wedstrijden van de clubs uit de Eredivisie uitzenden. Live kijken is gratis voor wie een abonnement heeft. Een wedstrijd achteraf opvragen en bekijken, kost één euro per wedstrijd."

"Het digitale modem van Samsung geeft de tv-kijker extra keuzeopties op zijn scherm. Via het menu kan hij reeds uitgezonden voetbalwedstrijden opvragen, maar ook actuele statistieken bij de wedstrijden bekijken."

"Schermafbeeldingen van het tv-menu zijn al uitgelekt, daaruit blijkt dat het ook mogelijk moet zijn om e-mail te controleren via televisie alsmede te 'videotelefoneren'."

Geen vermelding over beschikbaarheid van andere TV-zenders, dus deze aanbieding is (nog) geen alternatief voor kabel, satelliet of antenne.

Update 18-4-2005

In het FD (registratie verplicht);

"Verder kiest Versatel voor een eenvoudige combinatie van internettoegang en voetbal. Telefonie en andere televisiezenders volgen in een later stadium, waarschijnlijk eind dit jaar. Alles is erop gericht om de belofte om live-voetbal via internet uit te zenden waar te maken. 'Wij willen niet wat UPC in de begindagen overkwam', zegt Raithatha. 'Het moet vanaf dag één werken.' Voor de installatie van modem en decoder komt een installateur aan huis."

"Versatel gebruikt de supersnelle internetverbinding als basis. Voetbal is de eerste dienst die via het nieuwe netwerk wordt verspreid. Daarna wil het telecombedrijf films, televisie op aanvraag, telefonie, videovergaderingen en telewerken gaan introduceren. Deze diensten worden 'trapsgewijs op de basisdienst gestapeld'."

"'We vragen de klant nu om over te stappen van adsl-leverancier', zegt Raithatha. 'Daarbij hebben we met de combinatie van het voetbal een unieke propositie. We begrijpen het als de consument eerst wil wachten op een totaalaanbod van internet, tv en telefoon. Daar komen we later mee.'"

"Versatel is nog in onderhandeling met aanbieders van televisie zoals RTL en SBS over doorgifte van de kanalen. Het is niet Raithatha’s bedoeling om een pakket van twintig zenders aan te bieden en op prijs te concurreren met kabelaars. Hij wil ook deze zenders gebruiken voor televisie op aanvraag."

"Versatel kan 70% van de Nederlandse huishoudens bereiken met zijn netwerk. Raithatha wil niet zeggen of Versatel met regionale kabelbedrijven in gesprek is om via hun netwerk de ontbrekende 30% te bereiken."

# permalink

Digi-tv UPC ontketent reclamestrijd

11 april 2005

logo upcVia Mediatrefpunt en via de mail van Alie uit de Trouw (papieren versie) van 9-4-2005;

"RTL Nederland dreigt met eigen kabelkanalen te gaan concurreren met UPC als de kabelaar de reclamegelden uit digitale tv niet wil delen. Voor de publieke omroep ligt dit een stuk moeilijker."

"UPC introduceert dit najaar digitale tv waardoor er veel meer zenders te ontvangen zijn. Maar met behulp van de decoder die de UPC-abonnee gratis krijgt, worden vooral ook geheel nieuwe reclamevormen mogelijk, reclame waaraan in principe UPC gaat verdienen ten koste van de omroepen en commerciële netten."

"Voor de nieuwe reclamevormen gaat UPC gebruik maken van een decoder met ingebouwde harde schijf en software van OpenTV. Een voor kijkers aansprekende vernieuwing is dat hij films kan opnemen van bijvoorbeeld SBS6 en bij het bekijken ervan automatisch de reclameblokken kan overslaan."

"Maar voor die service moet de abonnee volgens het OpenTV-systeem iets extra's aan UPC betalen. UPC gaat dan dus verdienen aan de reclameblokken van SBS6, terwijl SBS6 juist minder reclame kan verkopen omdat adverteerders weten dat de blokken slechter worden bekeken."

"Een andere optie is om vooraf reclame op de harde schijf van de decoder klaar te zetten toegesneden op de individuele abonnee. De reclamespot wordt automatisch opgeroepen als daartoe een signaal wordt gegeven. Zo kan Opel dan een spot laten 'uitzenden' waarbij de ene abonnee, een jong stel, een sportieve Opel te zien krijgt, terwijl het buurgezin met drie kinderen op dat moment reclame voor een ruime gezinsauto ziet. Omdat UPC dit met zijn gratis decoders mogelijk maakt, zal het van adverteerders een vergoeding vragen. 'Hoe het commercieel zal gaan, weet ik nog niet', aldus een zegsman van UPC. 'Daarover moeten nog afspraken worden gemaakt.'"

"Die afspraken zijn door sommigen makkelijker te maken dan door anderen. Erik Huizer, hoogleraar internettoepassingen aan de Universiteit Utrecht en kenner van omroepland, denkt dat RTL en SBS sterker staan tegenover UPC dan de publieke omroep. 'De commerciëlen zullen zeggen: 'Geef mij maar een deel van de opbrengst, anders doe ik niet mee'. Maar de publieke omroep kan niks doen. De Tweede Kamer heeft namelijk de markt verziekt door te zeggen dat de publieke omroep zijn programma's aan iedereen gratis ter beschikking moet stellen.'"

"Dat commerciële netten als RTL en SBS geld zullen vragen van de kabelmaatschappijen, is volgens Huizer logisch en terecht. 'De kabelmaatschappijen kunnen niet zonder die populaire zenders, dus hebben die zenders macht. En dat de kijker moet betalen als hij een film zonder reclame wil zien, is terecht. Het hele businessmodel van die zenders is gebaseerd op reclamegeld. Dan kan de kijker niet zeggen 'Ik wil wél de zender maar niet de reclame'."

"Fons van Westerloo, topman van de RTL Nederland, bevestigt de visie van Huizer. 'We kunnen hierbij partners worden van de kabelmaatschappijen en de poet delen. Zij hebben ons keihard nodig. Als wij besluiten om onze netten via andere kanalen te verspreiden, zoals adsl, dan lopen de abonnees bij de kabel weg. Bovendien moeten de kabelbedrijven concurrentie op hun netten gaan toestaan. Dus zouden we tegen UPC kunnen zeggen dat ze onze programma's niet meer mogen doorgeven. Om vervolgens op hún kabel ruimte te eisen om zelf onze programma's te gaan verspreiden.'"

Een paar weken geleden zei van Westerloo nog dat het geen automatisme was dat Versatel hun zenders mag doorgeven.

Decoder met harde schijf slecht voor winkels

"Veel kabelnetten stapen over op digitale tv om meer zenders te kunnen verspreiden. UPC wil meer doen en zal 'interactieve decoders' gaan weggeven. Die bevatten een harde schijf en software van OpenTV. UPC wil dat niet bevestigen, maar OpenTV maakte dat al eerder bekend. Bovendien zijn OpenTV en UPC beiden eigendom van Liberty Media. De decoder-actie bedreigt zo elektronicawinkels; alle UPC-abonnees krijgen immers in feite een digitale videorecorder en zullen die niet meer kopen. De kartelwaakhond NMa grijpt niet in: 'UPC is in Nederland niet groot genoeg en de winkels zijn niet afhankelijk van de recorders.' B. Smits van elektronicaketen RAF ziet dat anders: 'De dvd- en harddiskrecorders vormen een zeer wezenlijk deel van onze omzet. Als die verkoop onmogelijk wordt gemaakt, moet iemand ingrijpen.'"

# permalink

Regulering en KPN

07 april 2005

optaUit Planet Multimedia;

"Grote kabelexploitanten als UPC, Essent en Casema kunnen tarief- en toegangsregulering van toezichthouder Opta tegemoet zien. Dat zegt Jens Arnbak, voorzitter van de Opta."

"Arnbak maakt een onderscheid tussen kleine en grote kabelexploitanten. De laatste groep heeft te vrezen van de Opta, gezien hun dominante posities in aanbod van tv-pakketten en van internet over de tv-kabel."

"Waar exact de grens tussen groot en klein is, geeft Arnbak nog niet aan. Maar duidelijk is dat UPC (38 procent van de markt), Essent Kabelcom (27 procent) en Casema (21 procent) zich tot doelwit van de Opta mogen rekenen."

Bij toezicht op kabelbedrijven hebben twee soorten klanten belang; de zenders (en derden) die toegang tot kabel willen, en consumenten die diensten afnemen. Voor de aanbieders is de grote van een kabelbedrijf wel van belang, als UPC weigert een zender door te geven is dat erger voor die zender dan als CAI Harderwijk dat weigert. (Voorbeelden puur willekeurig...)

Voor een consument maakt de grote van een kabelbedrijf niet uit, hij kan niet kiezen uit meerdere kabelbedrijven. Dus als OPTA consumenten prijzen van kabel gaat regelen lijkt het mij logisch dat dat ook voor de kleintjes geldt.

"De vierde grootste aanbieder, Multikabel, volgt op grote afstand, met 5 procent van de Nederlandse kabelabonnees, Zekatel/Delta heeft 2 procent, de rest minder dan 2 procent."

"De verwachting is gerechtvaardigd dat UPC nog dit jaar een poging doet om Casema in te lijven, waarmee de kans op regulering door de Opta nog groeit."

"Arnbak denkt aan regulering op terreinen waar de kabelaars dominant zijn. Ze moeten voorzien in open toegang tot hun kabels voor derden, zodat deze pakketten kunnen aanbieden. Dit is goed nieuws voor bijvoorbeeld KPN, die de tv-kabel op wil. Opta kon dit eerder niet regelen, maar met een nieuw pakket maatregelen wel."

"Ten tweede kunnen bij dominante posities, net als bij de vaste telefonie bij KPN reeds gebeurt, de tarieven voor consumenten onderwerp van regulering van de Opta zijn. Recent zijn over de hoogte van tarieven van tv-pakketten van kabelproviders rechtszaken gevoerd. Indien Opta de prijzen reguleert zal dat wellicht niet meer nodig zijn, al kunnen kabelaars dan nog wel Opta-maatregelen bij de rechter aanvechten."

"Concreet is Arnbak nog niet. Dat zal hij over ongeveer een maand wel zijn, zegt de woordvoerder van de Opta. Dan gaat hij concrete maaregelen openbaar maken."

Logo KPNDit klinkt als goed nieuws voor KPN, ze mogen dan ook de kabel op. Maar de politiek zet nu al vraagtekens bij de ambities van KPN;

"Drie partijen willen van minister Brinkhorst (Economische Zaken) weten of KPN zowel via Digitenne als ADSL2+ in tv-distributie mag."

"De kamerleden Martijn van Dam (PvdA), Charlie Aptroot (VVD) en Kees Vendrik (Groenlinks) willen van minister Brinkhorst weten hoe het zit met de machtspositie die KPN opbouwt in tv-distributie."

"Ze doen dat naar aanleiding van de aankondiging van KPN die tv-signalen wil distribueren via het ADSL2+-net dat eind 2005 wordt afgerond."

"Dat KPN geen televisieprogramma's via haar andere infrastructuur distribueert, gold als belangrijke voorwaarde voor Brinkhorst's instemming met een groter belang van KPN in Digitenne. Hier herinneren de Kamerleden Brinkhorst aan."

KPN heeft ondertussen een belang van 40% in Digitenne. KPN weet wel wie er achter deze vragen zit;

"Niet KPN, maar de tv-kabelaars hebben een ongezond grote machtspositie in distributie van tv-zenders."

"Dat zegt KPN Telecom in antwoord op onze publicatie van gisteren over Kamervragen van PvdA, VVD en Groenlinks. Deze partijen maken zich zorgen over de combinatie van distributiekanalen voor tv als Digitnenne en ADSL2+ die KPN zal exploiteren."

"'Het is duidelijk dat de kabelsector met succes heeft gelobbyd bij een aantal Kamerleden. De enige machtspositie die er is op het gebied van televisie is die van de kabelaars. Zij hebben 90 procent van de markt in handen. Wij spelen slechts een kleine rol op de tv-markt en willen juist graag concurrentie op die markt', zegt de KPN-woordvoerster desgevraagd in antwoord op de gestelde kamervragen."

Ik dacht dat de minister kamervragen moest be-antwoorden, maar blijkbaar kunnen KPN-woordvoersters dat ook...

"KPN ziet, zegt ze, dan ook geen enkele reden om het belang in Digitenne alweer te verminderen, net nu het is verhoogd tot 40 procent."

Overigens, al deze artikelen komen van Planet Multimedia, een KPN dochterbedrijf.

# permalink

OLON en digitale pakketten

07 april 2005

olon logoIn het OLON Nieuws (OLON = Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland)aandacht voor lokale omroepen en de digitale kabel;

"Tijdens het overleg met het Commissariaat voor de Media stond ook de doorgifte van lokale omroepen in digitale basispakketten op de agenda. Het Commissariaat stelt zich op het standpunt dat als de netwerkbeheerder naast het digitale pakket het analoge pakket (inclusief lokale omroep) gewoon blijft doorgeven, de lokale omroep niet hoeft te worden opgenomen in het digitale pakket. Komt met het aanbieden van het digitale pakket het analoge pakket te vervallen, dan is er weer wel een doorgifteplicht. Dit laatste zal ongetwijfeld in de toekomst gebeuren. Veel omroepen hebben de laatste weken hun bezorgdheid uitgesproken over het feit dat ze niet opgenomen zijn in het digitale pakket."

"Op maandag 7 maart 2005 vond overleg plaats tussen OLON en KPN Digital TV. Gesproken werd over de mogelijkheid de programma's van publieke lokale omroepen door te geven in de digitale pakketten van KPN. Op donderdag 24 maart 2005 werd gesproken met Essent over deze en andere ontwikkelingen als de rechten en plichten bij een gemeentelijke herindeling en bij omroep voor meerdere gemeenten, frequentiewijzigingen en de verantwoordelijkheden als een lokale omroepen (alleen) via de ether uitzendt."

# permalink

Cinenova vervangen door Canal+ bij UPC en Multikabel

06 april 2005

canalplus logoHet was al bekend dat UPC zou stoppen met de doorgifte van Cinenova, en beginnen met doorgifte van Canal+.

Nu is ook een prijs bekend; bij UPC kost een abonnement op digitaal start in combinatie met CANAL+ € 27,95 per maand, incl. gratis abonnement op het Voetbalkanaal t.w.v. € 10,-

Normaal kost het digitale startpakket € 14,95 per maand, dan zou Canal+ dus € 13,00 per maand gaan kosten. Normaal is de prijs van een abonnement € 27,95 per maand, en via analoge kabel moet je dan ook nog 5 euro per maand decoderhuur betalen.

Ook Multikabel stopt met doorgifte Cinenova per 17 mei, en geeft vanaf 1 april Canal+ door. Daar kost een abonnement op Canal+ € 22,95 per maand. (geen basispakket verplicht, dat is bij Multikabel gratis)

Al deze kosten zijn natuurlijke wel zonder het basis-kabelabonnement, van € 14,85 (Multikabel) of € 15,53 (UPC, op een uitzondering na)

Ter introductie zullen de 3 CANAL+ kanalen in de 10 dagen tussen 8 en 17 april vrij te ontvangen zijn op digitale tv via UPC en Multikabel.

# permalink

Music Choice van 40 naar 30 kanalen (update 6-4)

06 april 2005

music choiceBij TV Home het bericht dat de non-stop muziekdienst Music Choice het aantal kanalen terugbrengt van 40 naar 30. Tegelijk worden de kanalen opnieuw ingedeeld.

Music Choice is onderdeel van de digitale pluspakketten van TV Home, Multikabel en Casema TVD. Bij UPC en Caiway is een soortgelijke dienst beschikbaar van de concurrent; XTRA Music.

(Via het TV Home Forum)

Update 6-4-2005

Bij de Music choice Press release (werkt alleen goed in Internet Explorer...) staan nog wel 40 kanalen vermeld. En ook bij Casema worden nog 40 kanalen doorgegeven. In een verklaring zegt TV Home; "Enige tijd geleden heeft MC aangekondigd dat haar product zou wijzigen. Wij hebben deze wijzigingen opgevolgt.". Het is niet bekend "welke afspraken er met andere partijen zijn gemaakt en of zij ook deze wijzigingen moeten doorvoeren.".

# permalink

Westerhof ook coördinator themakanalen PO

06 april 2005

Publieke omroep logoVia Planet;

"Jan Westerhof, zendercoördinator Radio 1 en 747AM, wordt tevens coördinator themakanalen van Publieke Omroep (PO), maakte een woordvoerder dinsdag bekend. Deze functie was vacant na het vertrek van Joop Daalmeijer naar de Wereldomroep in maart."

"De ontwikkeling van publieke tv-themakanalen werd eind 2004 aangekondigd door Harm Bruins Slot, voorzitter van de Raad van Bestuur van PO. De inmiddels vijf actieve themakanalen zijn 24 uur per dag te bekijken via breedbandinternet. De site Nederland4.nl geeft een overzicht van deze kanalen. Westerhof gaat zich bezighouden met coördinatie en ontwikkeling van nieuwe publieke themakanalen."

# permalink

Plannen UPC voor digitale televisie uitgelekt

05 april 2005

logo upcVia Chello Underground gevonden in de SPITS;

"Digitale tv is hot. De strijd tussen kabelaars UPC, Casema, Essent enerzijds en telecombedrijven KPN en Versatel (Talpa) anderzijds is in volle gang. Dit ondanks het feit dat uit onderzoek (McKinsey) blijkt dat digitale televisie in Nederland moeilijk aan de man is te brengen door de dichte bekabeling, het grote aanbod van analoge zenders en de relatief kleine markt die moet worden bediend. De aanbieders van digitale tv gunnen elkaar geen millimeter ruimte en mede daarom wilde UPC zijn strategie nog niet helemaal blootgeven. Helaas voor UPC werd dat streven afgelopen weekend ondermijnd door een iets te praatgrage CEO van een bedrijf waarmee UPC samenwerkt. Tijdens een kabelcongres in San Francisco werd zo via een omweg duidelijk wat de plannen van UPC zijn. Het bedrijf bleek gisteren niet in staat om te reageren op het uitgelekte nieuws."

"In de herfst van dit jaar zal UPC starten met de verkoop van een digitaal televisiepakket, waarbij je niet alleen een ontvanger krijgt, maar meteen een digitale videorecorder. Deze twee componenten zitten in één apparaat. Met de gebruikte PVR 2.0-techniek wordt onder meer video on demand beschikbaar en kun je interactief omgaan met (opgenomen) videobeelden. Een voetbalwedstrijd wordt bijvoorbeeld met meerdere camera's opgenomen. Als deze signalen worden doorgestuurd naar het systeem, dan kun je tijdens het afspelen van de wedstrijd naar eigen inzicht wisselen van camerastandpunt."

"Meer info over PVR 2.0: http://www.opentv.com/utilities/OPENTV_PVR_TWOZERO_Whitepaper.pdf"

Dit bericht is nog nergens bevestigd, maar indien waar zou het wel een heel vooruitstrevende aanpak zijn.

Dit lijkt erg op het systeem dat Sky Plus in de UK gebruikt. Dit lijkt een ideale oplossing voor de klant, het enige is dat het kabelbedrijf de baas blijft over de decoder. De kabel (of de zender, het verschil is vooral bij UPC niet zo groot) bepaalt dan wat je er mee mag doen. In het whitepaper worden een paar aardige voorbeelden gegeven; 'Advertise Skipping Enable/Disable'. Een HD recorder is erg geschikt om reclameblokken over te slaan, met één druk op de knop ben je 30 seconden verder. Een PVR die door de kabelaar gecontroleerd wordt kan dat uitzetten, zodat je gedwongen bent de reclame te bekijken. Wil je toch de mogelijkheid vooruit te spoelen, dan betaal je meer. 'Access to PVR functionality can be charged for as a subscription service, even basic functionality.' Als je de PVR recorder wilt gebruiken kan het zijn dat je daarvoor abonnement/huur moet betalen.

# permalink

In Limburg minder digitale abonnees

04 april 2005

tv home logoUit Dagblad de Limburger;

"Het aantal Limburgse abonnees op digitale televisie van Essent (TV Home) is in de eerste drie maanden van dit jaar met ruim 40 procent gestegen. Deze stijging is wat minder dan in andere delen van het verspreidingsgebied van Essent."

"Van de 365.087 kabelaansluitingen in Limburg zijn eind maart 10.154 digitaal. Dit betekent een stijging van 40 procent ten opzichte van 1 januari dit jaar, toen ruim 7.000 Limburgers digitale tv hadden. Volgens Essent-woordvoerder J.Bakker is het daarom onwaarschijnlijk dat de stijging is veroorzaakt door het verdwijnen van RTL + van de kabel. 'Het gaat overal in Nederland hard met digitale televisie, maar in Limburg wat minder. In Noord-Brabant en Overijssel bijvoorbeeld is de stijging ruim 50 procent. Daar hebben we het zenderaanbod niet veranderd.'"

"Volgens Bakker blijft ook de penetratie (het aandeel digitale abonnees in het totale aantal kabelaansluitingen) in Limburg achter. In deze provincie is dat aandeel 2,75 procent, terwijl Drenthe bijna 5 procent scoort."

# permalink

UPC gedeeltelijk naar Irdeto

01 april 2005

logo upcO.a. via Planet Multimedia

"UPC neemt voor een gedeelte van haar digitale televisie-decoders deel aan nationaal standaardisatieoverleg."

"Rob van Esch, directeur van VECAI, kondigde deze samenwerking zojuist aan op het Kabelcongres van Euroforum in het Amsterdamse Okura hotel."

"Nadat een groot aantal technische standaarden van de digitale decoders overeengekomen zijn, bestaat er inmiddels uitwisselbaarheid tussen de jongste generaties decoders van Essent Kabelcom, Casema, Multikabel en CaiWay. Deze werken allemaal met het Irdeto systeem voor het regelen van de betaalde toegang tot zenders. Ze draaien echter nog geen besturingssoftware, het ontbreekt nog aan IT-applicaties op de set-top box."

Detail, het betreft Irdeto-2, en ook Kabel Noord gebruikt deze standaard (sinds gisteren).

"Nieuw is dat nu ook gewerkt wordt aan interoperabiliteit met de decoders voor het tweede en derde televisie toestel in het gebied van UPC, zo meldt de Vecai."

"De huidige decoders sturen één toestel aan. UPC heeft als eerste decoder momenteel de settopbox van Liberate. UPC heeft besturing van OpenTV, dat na de overname door Liberty Media inmiddels een zusterbedrijf is van UPC. Om die reden is UPC gebonden aan OpenTV. Maar voor de decoders voor tweede en derde toestellen wil UPC wel meedoen aan standaardisatie."

Hier gaat Planet de fout in. UPC heeft als eerste decoder een Motorola, of in oude Mr.Zap gebieden een Sagem. De Motorola heeft Liberate als besturingssyteem (middleware) voor interactieve toepassingen, de Sagem heeft Open TV.

Essent heeft in het verleden een voorkeur uitgesproken voor MHP als standaard voor interactieve diensten.

"Standaardisatie heeft tenminste drie voordelen;


  • Eenvoudiger ontwikkeling van applicaties op één besturing;

  • Hogere inkoopvolumes en daarmee lagere prijzen;

  • Consumenten kunnen bij verhuizing hun decoder meenemen.
"

Als UPC alleen voor een tweede en derde decoder meedoet aan standaardisatie gaat argument 1 natuurlijk niet op, dan zullen applicaties nog steeds voor meerdere platformen ontwikkeld moeten worden.

Deze middleware is van belang voor applicaties die de kabelaar zelf wil aanbieden (email, films bestellen, etc.), maar ook voor het interactief maken van programma's. En dan moeten volgens mij ook de zenders in de discussie betrokken worden. Bij de pilot met interactieve programma's van de Publieke Omroep werden alleen Open TV applicaties gebruikt, daardoor stonden mensen met een Motorola decoder buiten spel. Deze standaardisatie zal dan nog breder moeten worden getrokken dan alleen kabel, ook via satelliet, Digitenne/KPN TV en ADSL kunnen interactieve applicaties aangeboden worden. Misschien handig om ook eens met die partijen te praten?

"In de eerste helft van 2006 moet de standaardisatie voltooid zijn."

De hele toespraak van Rob van Esch staat al bij de Vecai.

# permalink

NOS eist euro 10 mln van kabelsector voor tv

01 april 2005

Publieke omroepUit Het Financieele Dagblad (registratie verplicht);

"De publieke omroep wil geld zien van distributiebedrijven die verdienen aan de doorgifte van tv-zenders. De euro 10 mln die de NOS eist, wil de omroep aftrekken van de subsidie die hij jaarlijks ontvangt van de overheid."

"Dat zegt Cees Vis, lid van de raad van bestuur van de publieke omroep, in een gesprek met deze krant. 'Het kan niet zo zijn dat distributeurs goed geld verdienen aan onze programma's zonder dat wij er iets voor terugkrijgen', zegt Vis."

"Kabelbedrijven hebben circa 6,2 miljoen abonnees. Als het aan Vis ligt, moeten bedrijven zoals Casema, UPC en Essent straks euro 1,77 per abonnee per jaar gaan betalen voor de NOS-rechten van Nederland 1, 2 en 3. Nu betalen zij niets. Commerciële zenders ontvangen geen of een zeer geringe vergoeding voor hun 'content'. Ook telecombedrijf Versatel , dat vanaf augustus vol de concurrentie aangaat met kabelbedrijven, moet euro 1,77 per klant betalen aan de NOS."

"'Wij gaan niet betalen', zegt Vecai-directeur Rob van Esch namens de kabelbranche. Versatel wil niet zeggen of zij een vergoeding aan de NOS gaan betalen."

In dit artikel wordt niet gesproken over een vergoeding die betaald zou moeten worden door Digitenne of KPN televisie. Ook de situatie op satelliet wordt buiten beschouwing gelaten.

# permalink