digitale kabeltelevisie

« juli 2005 september 2005 »



Archief augustus 2005

Regionale zenders bij Casema TVD

29 augustus 2005

casema logoCasema heeft in een brief aan abonnee's aangekondigd eind augustus te beginnen met de overschakeling naar een nieuw ontvangststation. Deze omschakeling zal per regio gebeuren. Daarmee komt ook meer capaciteit beschikbaar. Deze zal gebruikt worden voor sportkanaal, zodat het niet meer nodig is om o.a. BBC op zwart te zetten als er meer dan 4 voetbalwedstrijden tegelijk worden uitgezonden.

Daarnaast wordt begonnen met het doorgeven van de volgende regionale zenders; TV West, TV Rijnmond, RTV Utrecht, TV Noord-Holland, Omroep Brabant TV, AT 5 en TV Gelderland. Deze zenders komen allemaal beschikbaar voor alle digitale abonnee's (in het basispakket). Het concept lijkt dus op dat van TV Home, daar worden ook alle regionale zenders uit het verzorgingsgebied aangeboden aan alle abonnee's.

# permalink

UPC ontkent (of niet?)

26 augustus 2005

logo upcIn Het Parool nog wat aandacht voor de reactie van UPC op de uitspraken van Minister Brinkhorst;

"'Wij zijn hiervan geschrokken. Er is nog niets besloten. Wij hebben in vertrouwelijkheid met hoge ambtenaren gesproken over onze plannen. Dan verwacht je niet dat dit meteen via een minister in de media komt,' aldus een zegsman, die hogere prijzen overigens niet uitsluit."

Klinkt bijna alsof de plannen wel kloppen...

"Ook het verwijt dat UPC met afwijkende decoders komt, die niet zouden werken bij concurrenten, slaat volgens de woordvoerder nergens op. 'Wij lopen nu eenmaal voor met interactieve tv. Onze concurrenten kunnen dit helemaal niet leveren.'"

Waarom anderen niet dezelfde techniek zouden kunnen inkopen is mij niet duidelijk. UPC zet duidelijk in op meer geavanceerde digitale TV, waar andere kabelbedrijven gekozen hebben voor een andere marktbenadering, met vooral veel kanalen en goedkopere decoders.

# permalink

Reactie UPC op uitspraken Brinkhorst

25 augustus 2005

logo upcIn een persbericht heeft UPC gereageerd op de uitspraken van Minister Brinkhorst;

"In de berichtgeving stelt Minister Brinkhorst ten onrechte dat UPC besluiten zou hebben genomen met betrekking tot enkele zaken, zoals tariefsverhogingen per 1 januari 2006 en het tijdstip van levering van decoders bij alle klanten. UPC wil echter benadrukken dat hierover geen besluiten zijn genomen en tevens geen officiële mededelingen zijn gedaan."

"Feitelijk onjuist is ook dat er een digitale decoder voor elke televisie nodig is. Aangezien analoge televisie blijft bestaan, kunnen klanten altijd op elk televisietoestel analoge televisie blijven kijken."

Merk op dat UPC de plannen niet ontkent, alleen opmerkt dat er nog niets officiëel is. En analoge televisie zal blijven bestaan, maar met hoeveel (en welke) kanalen?

# permalink

Brinkhorst tegen tariefverhoging UPC

24 augustus 2005

logo ezBij het ministerie van Economische Zaken (Stond, pagina verwijderd, zie Dutchmedia voor details)het bericht dat minister Brinkhorst actie gaat ondernemen tegen de geplande prijsverhoging bij UPC. Actie ondernemen is in dit geval aandringen bij de Europese commissie om toestemming te geven aan de OPTA om in te grijpen.

"UPC heeft richting consumenten voortdurend een houding van 'wij zijn groot en jullie zijn klein'. Op de Nederlandse markt wens ik geen monopolistisch gedrag." Dat zei minister Brinkhorst op 23 augustus 2005 in reactie op de nieuwe tariefsverhoging van kabelbedrijf UPC."

"Brinkhorst wil dat de OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit die waakt over kartelvorming, ingrijpt om een nieuwe tariefsverhoging voor alle klanten per 1 januari 2006 te voorkomen. De OPTA kan echter pas een onderzoek doen naar de tarieven van kabelbedrijven én ingrijpen tegen tariefverhoging als de Europese Commissie daar groen licht voor geeft. Minister Brinkhorst dringt in Brussel aldus aan op spoedige toestemming tot ingrijpen van de OPTA omdat UPC binnenkort nieuwe stappen gaat nemen die haar marktpositie kunnen verstevigen: nieuwe decoders en tariefverhoging."

"Daarnaast hanteert UPC een andere standaard van decoders dan die van andere kabelbedrijven. UPC klanten kunnen, indien gewenst, dus niet zomaar overstappen naar een ander kabelbedrijf, terwijl ze daar wel het recht op hebben als de exploitant contracten of tarieven wijzigt."

Voor 2e decoders zeggen de kabelbedrijven wel te werken aan een gemeenschappelijke standaard. En als je de eerste decoder huurt (of in bruikleen hebt) van UPC, dan mag je die toch niet meenemen. Maar volgens mij is er een veel grotere drempel bij overstappen naar een ander kabelbedrijf; er is er maar één per regio. En zolang toegang tot de kabel door derden niet geregeld is zal daar geen verbetering in komen.

"Minister Brinkhorst vindt een tariefverhoging voor digitale televisie op zich redelijk; die heeft veel meer kanalen dan de traditionele kabel. Maar dat huishoudens met een gewone kabelaansluiting te maken krijgen met een tariefverhoging is volgens Brinkhorst niet aanvaardbaar."

# permalink

Brinkhorst: uitschakelen analoog is geen verkapte prijsverhoging

24 augustus 2005

logo ezIn het antwoord (PDF) op vragen gesteld door kamerlid Gerkens (SP) stelt minister Brinkhorst van economische zaken dat het terugbrengen van het analoge pakket naar 24 kanalen door CAIW géén verkapte prijsverhoging is; "Enerzijds worden er minder analoge zenders doorgegeven anderzijds worden er meer digitale zenders doorgegeven voor hetzelfde tarief. Er is sprake van een anders en breder samengesteld aanbod voor een gelijk tarief, te weten € 11,95 (incl. BTW). [...]Het betreft een overgang van de analoge uitzendstandaard (CCIR-«PAL») naar de digitale standaard («DVB-C»). CAIW verstrekt per klant gratis een digitale ontvanger waarmee alle (tv)-kabelsignalen ontvangen kunnen worden op bestaande ontvangstapparatuur. De klant dient € 10, verzendkosten te betalen voor de decoder." Ook is deze aanpassing in het aanbod niet in strijd met het verbod van de OPTA om de huidige tarieven te verhogen met meer dan het Consumenten Prijs Index-cijfer. Dit omdat het volgense de Minister geen prijsverhoging is, en omdat die maatregel alleen geldt voor de grootste vijf kabelbedrijven; UPC, Essent, Casema, Multikabel en Delta NV.

Ondertussen heeft Gerkens alweer vragen gesteld naar aanleiding van artikelen in Trouw afgelopen vrijdag; eerst over de koppeling tussen internet abonnement via de kabel , en het verplichtte afnemen daarbij van analoge televisie (PDF). Verder over de aangekondigde prijsverhoging bij UPC (PDF) waarbij iedereen een 'gratis' decoder krijgt en het aantal analoge kanalen verminderd zal worden.

HDTV

Op vragen van Aptroot en Szabó (beiden VVD) (PDF) zegt de minister dat er voor de overheid geen rol is bij invoering van HDTV, anders "dan er zorg voor te dragen dat er voor de introductie van HDTV door marktpartijen geen onnodige regulerende belemmeringen zijn."

De laatste vraag van beide VVD'ers getuigt van weinig technisch inzicht; "Bent u bereid om een voortrekkersrol te spelen, zodat tijdens het Wereldkampioenschap voetbal in 2006 de Nederlanders die over een TV toestel beschikken op basis van plasma- of LCD-technologie gebruik kunnen maken van HDTV?". Zoals velen denken ze onterecht dat plasma of LCD gelijk is aan HDTV. Op dit moment worden veel van die toestellen verkocht die niet geschikt zijn voor HDTV. Voor HDTV is een hogere resolutie nodig (minimaal 720 lijnen).

Het antwoord op de laatste vraag is overigens (volgens mij volkomen terecht); "Nee. Ik ben van mening dat introductie van een dergelijke technologie bij uitstek een taak van marktpartijen is.".

# permalink

Ik wil digitale televisie

22 augustus 2005

digitale kabeltelevisieToen ik bij Google zocht op 'kpntv' kwam ik deze link tegen; http://www.ikwildigitaletelevisie.nl/content/faq.aspx. Eerste wat ik dacht was; "nog een vergelijkings-site" Maar op de site blijkt het over digitale televisie via de kabel te gaan, een onderwerp dat mijn interesse wel heeft.

Het blijkt om een algemene site te gaan van de kabelbedrijven, en dat is ook wel duidelijk als je kijkt naar de contact-info; de vecai.

Veel algemene informatie voor de consument, met uitleg over wat digitale televisie is, en wat de voordelen zijn. Duidelijk gericht op de consument.

Alleen dan een beetje jammer van de lijst met publicaties, die is duidelijk gericht op professionals die geen probleem hebben met het betalen van honderden euro's voor een onderzoeksrapportje. Dat klopt dan weer niet met een consumentensite.

Verder worden dingen geroepen als; "In de nabije toekomst doen we via de afstandbediening op een actieve manier mee aan allerlei televisieprogramma's." en "Verder is het mogelijk om via de decoder een film te bestellen." Dat zijn juist de opties waar alle kabelaars behalve UPC (voorlopig?) afscheid van genomen hebben. Maar de UPC-gerichtheid blijkt ook uit de demonstratie-pagina die nog niet helemaal af lijkt;"[Een filmpje dat laat zien hoe de decoder wordt aangesloten en hoe dtv er uit ziet (EPG); UPC gevraagd]"

# permalink

Vermindering analoge kanalen UPC en CAIW

18 augustus 2005

In Trouw een stuk over 'gratis' digitale televisie via de kabel, en de verborgen kosten. Over hoe lang de analoge kanalen nog doorgegeven gaan worden weet Trouw te melden dat bij Casema alle huidige analoge netten ’zeker volgend jaar’ nog beschikbaar blijven. Dat UPC ook het analoge aanbod gaat verkleinen was al bekend, maar nog steeds geen duidelijkheid hoeveel en welke zenders.

Wel duidelijk is hoeveel digitale TV bij UPC gaat kosten, en bedenk, UPC geeft elke klant (of hij wil of niet) een decoder; "UPC geeft de eerste decoder 'gratis' aan zijn abonnees, maar verhoogt vervolgens de prijs van het standaardabonnement. Elke paar maanden komt er 0,75 cent bij, en begin 2007 moet dan iedereen drie euro per maand, oftewel 20 procent, meer betalen dan nu.". Klinkt als voer voor de OPTA.

Maar ook klanten die zonder prijsverhoging en met een gratis decoder minder analoge zenders krijgen zijn niet tevreden; In BN-DeStem aandacht voor de plannen van CAIW om het aantal analoge tv-zenders op de kabel begin september te beperken van 36 tot 24. Daar zijn ook al kamervragen over gesteld.

In Oudenbosch heeft CAIW dit jaar het kabelbedrijf OKEM overgenomen van de gemeente Halderberge. Daarbij zouden afspraken gemaakt zijn dat er geen tariefsverhogingen zouden komen voor het bestaande kabelaanbod. Nu gaat CAIW daar, net als in de rest van hun verzorgingsgebied het analoge aanbod verminderen tot 24 kanalen, en alle abonnees op aanvraag één gratis decoder ter beschikking stellen.

Kern van het conflict is nu of het zenderaanbod nog hetzelfde is als je mensen dwingt om dat (gedeeltelijk) digitaal te bekijken.

"Jan van Vugt, voormalig bestuurslid van de inmiddels opgeheven Okem Gebruikers Groep (OGG), komt in het geweer tegen de stap van CAIW; 'Ze dwingen mensen nu om digitaal televisie te gaan kijken. En wie dat niet wil, om wat voor reden dan ook, wordt gestraft, omdat hij of zij voor hetzelfde geld minder kanalen krijgt. Misschien willen mensen wel wachten met digitale televisie tot er een andere aanbieder komt, zoals Digitenne. Of via de nieuwere adsl-technieken die er aankomen via internet', aldus Van Vugt, die zich afvraagt of CAIW dit mag doen onder de voorwaarden die destijds met de gemeente bij de verkoop zijn afgesproken."

# permalink

Talpa levert direct aan kabel

17 augustus 2005

talpaBij Dutchmedia en Broadcastmagazine aandacht voor signaallevering van Talpa aan de kabelbedrijven.

Dutchmedia weet te melden dat Talpa per 1 september anamorph (volgen sommigen 'echt' breedbeeld) op satelliet gaat uitzenden; "Talpa is ook bezig om met de grote kabelexploitanten rechtstreekse toelevering te realiseren, opdat de uitzendkwaliteit op de kabel nok de grote exploitanten (UPC, Casema, Essent Kabelcom) verder verbeterd kan worden. "

En Broadcastmagazine zegt in verband met de verhuizing van de eindregie van Engeland naar Nederland; "Als de omweg via Engeland vervalt kan Talpa haar breedbeeldprogramma's rechtstreeks anamorf bij de kabelmaatschappijen aanleveren. De vermindering van beeldkwaliteit door de satelliet-compressie vervalt dan."

Nederland 1 t/m 3 worden al anamorph via satelliet uitgezonden. Kabelbedrijven ontvangen het digitale signaal van Nederland 1,2 en 3 ook via de satelliet, en kunnen dat vrij gemakkelijk doorgeven aan hun digitale kijkers; Satelliet (DVB-S) en kabel (DVB-C) gebruiken dezelfde comressietechniek (MPEG2). Het enige wat er dan nog moet gebeuren is de signalen opnieuw te combineren (multiplexen) en eventueel te coderen (encryptie).

Daarom snap ik de zin "De vermindering van beeldkwaliteit door de satelliet-compressie vervalt dan" niet. Er zal altijd compressie gebruikt moeten worden (ongecomprimeerde video is 270Mbit/s, dat gaat niet werken), en er hoeft ook niet her-gecomprimeerd te worden bij omzetten van satelliet naar kabel. Het enige dat ik kan bedenken is dat Talpa op de satelliet niet zoveel bandbreedte wil inkopen (kost geld), en het aan de kabelaars zelf wil overlaten in welke kwaliteit ze de zender willen doorgeven.

# permalink

Big Brother weer op digitale kabel?

16 augustus 2005

big botherTalpa praat met een kabelmaatschappij over de doorgifte van drie 24-uurs kanalen via digitale tv. Op die manier kunnen abonnees dag en nacht de verrichtingen in het Big Brother huis (bij Endemol in Aalsmeer) volgen. Oege Boonstra, die de technische faciliteiten van Talpa coördineert, bevestigt het plan. Hij kan echter nog niet de naam van de kabelmaatschappij noemen voordat het contract is getekend.

Via Broadcast Magazine

Niet echt een vernieuwend plan, bij serie 2 van Big Brother werd dit ook al gedaan via wat toen nog Mr.Zap heette. Daarbij werd nog gebruik gemaakt van de interactieve mogelijkheden zodat op een overzichtsscherm gekozen kon worden uit vier kanalen.

# permalink

Talpa wacht met themakanalen

15 augustus 2005

In NRC Handelsblad (registratie verplicht) een interview met John de Mol, die antwoord geeft op de vraag wanneer hij komt met digitale themakanalen;

"Over drie tot vijf jaar. Dat had veel eerder gekund. Dat ik dit niet zelf in de hand heb, is wel een kleine frustratie voor mij. Ik denk: kabelaars, steek nou eens je nek uit en zet bij iedereen zo'n kastje [decoder, red.] neer, zodat themakanalen kunnen worden ontvangen. Het is een kip-eiprobleem. Als het eenmaal kan, denk ik allereerst aan een kanaal met 24 uur en zeven dagen per week sport. Niet direct premium sport, maar sporten die je nu weinig te zien krijgt, terwijl honderdduizenden mensen erin geinteresseerd zijn. Maar ik volg ook de start van een gay kanaal in de VS met grote belangstelling. Dat is een omvangrijke doelgroep. Uiteindelijk is alles mogelijk, ook een fietsenmakerskanaal."

Voor de rest van het onvermijdelijke Talpa-geneuzel zie de NRC.

# permalink

Cijfers enzo

12 augustus 2005

Bij Dutchmedia aandacht voor de ontwikkelingen op de digitale kabel. Ook Casema gaat een omruil doen van Sagem decoders wegens uitschakeling Viaccess;

"Voor eind september zullen de betalende 'pluspakket' klanten die een Sagem-ontvanger in gebruik hebben kosteloos een nieuwe digitale kabelontvanger toegestuurd krijgen." Alleen mensen die een 'gratis' digitaal pakket hebben met een Sagem vallen hier nog buiten; daarvoor "werken we nog aan een aanbod als deze zich te zijner tijd zullen melden."

Verder zonder bronvermelding het nieuws dat TV Home nu 85.000 digitale kijkers heeft.

Ook melding dat UPC in Rotterdam en Gelderland geen nieuwe abonnementen meer afsluit. Dit zijn de gebieden die nog door Mediakabel van signaal worden voorzien, en waar nog Sagem decoders gebruikt worden. Hoe het in deze gebieden verder gaat na de stop van Mediakabel is nog niet duidelijk.

Gerelateerd aan het (gedeeltelijk) stoppen met aannemen van klanten voor digitale TV zal ook de lichtte daling van digitale kijkers bij UPC zijn; van 55.000 eind eerste kwartaal 2005 naar 54.500 eind tweede kwartaal. Bron: planet Multimedia over kwartaalcijfers UPC

# permalink

Advocaat tegen gratis digitale kabelTV?

11 augustus 2005

Bij Planet Multimedia (een KPN uitgave) aandacht voor een opiniestuk in de NRC van dinsdag, wat niet online staat.

Onder de kop 'Gratis digitale kabel deugt niet' betoogt Jaap Doeleman, advocaat media- en telecomzaken bij Houthoff Buruma in Amsterdam, dat 'kabelaars hun klanten zo snel mogelijk willen overbrengen naar het digitale platform, omdat ze daar uiteindelijk veel meer kunnen verdienen met hun digitale pakketten.'.

Lijkt me een redelijke open deur, een bedrijf dat streeft naar meer winst. Een logisch gevolg van het verkopen van de kabelnetten door de gemeentes. Maar de gevolgen daarvan wilden/konden gemeentes toen niet (over)zien, alleen maar het geld dat het zou opbrengen.

"Een tweede reden is dat ze proberen om de prijsregulering op de analoge kabelpaketten, die bijna iedereen nu nog afneemt, te ontlopen. Immers, vrijwel zeker zal de Opta binnenkort uit haar lopende onderzoek concluderen dat de prijzen veel te hoog zijn in verhouding tot de kosten."

En deze redenering volg ik niet. Overal (behalve UPC) is een digitaal basispakket (ongeveer 40 zenders) onderdeel van het standaardabonnement. Dat kan je gratis noemen, maar daarvoor is Casema al op de vingers getikt. Sommige zoals Kabel Noord noemen digitale televisie zelfs 'de standaard televisiedienst van Kabel Noord.' Als dat standaardpakket wordt gereguleerd, dan valt digitaal basis daar toch ook onder? Dit argument zou er juist voor pleiten dat kabelaars digitaal apart aanbieden, en daarvoor apart geld vragen. Dan zou het niet onder een OPTA maatregel vallen. Maar ik ben natuurlijk geen advocaat.

"Doeleman benadrukt nog eens de grote verschillen in kabeltarieven in Nederland. De grote spelers als UPC, Casema en Essent hebben hun prijzen per maand voor het standaardpakket weten te verhogen van zo'n 10 tot 15 euro per maand." Klopt als een zwerende vinger, maar is niet echt nieuws.

Doeleman heeft zich de afgelopen jaren veel bezig gehouden met rechtszaken van gemeentes tegen kabelbedrijven die tarieven wilden verhogen, in strijd met eerder gemaakte afspraken.

Wie erg oplet zal zien dat de links naar Houthoff en Buruma wat vreemd zijn; volgens de 'gebruiksvoorwaarden' van hun site mag je er niet naar linken... Dus maak ik maar linkjes naar Google die je vanzelf doorstuurt naar het eerste zoekresultaat. Dat dat nou toevallig Houthoff en Buruma is, daar kan ik niets aan doen. En als het morgen ergens anders naar linkt moet je mij niet aankijken.

# permalink

Harderwijk vanaf 1 oktober digitaal

10 augustus 2005

CAI HarderwijkVanaf 1 oktober begint CAI Harderwijk met het aanbieden van Digitale TV. Om ruimte te maken voor het digitale signaal wordt het analoge aanbod verminderd van 44 (!!) naar 24 kanalen. Ook worden de frequenties van een aantal analoge kanalen aangepast. Om klanten de tijd te geven hun TV opnieuw in te stellen blijven die kanalen tot 1 oktober op zowel de oude als nieuwe frequentie uitgezonden worden.

Klanten krijgen een gratis Samsung decoder (Merk staat niet expliciet genoemd op de site, maar het aansluitschema noemt het wel. En ook de twee SCART aansluitingen is een hint.) En helemaal netjes; "Omdat het basis-pakket wordt aangeboden zonder dat een smart-card nodig is, kunt u zoveel ontvangers installeren als u wilt.".

Het abonnement blijft op 10 euro per maand (incl. digitale basispakket), het digitale premium pakket gaat 6,90 kosten. De invulling van het premiumpakket staat niet op de site. Voor 5,90 extra per maand is er een Turks pakket beschikbaar.

# permalink

KPN wil alleenzeggenschap Digitenne

09 augustus 2005

Logo KPNBij Planet Multimedia erg veel aandacht voor de kwartaalcijfers en plannen van KPN (dat toevallig ook eigenaar is van planet);

Het aantal klanten voor KPN Digitale TV (de naam waaronder KPN Digitenne verkoopt) groeide in het tweede kwartaal van 46.000 naar 70.000.

Over de plannen om Nozema over te nemen, en daarmee het belang in Digitenne te vergroten;

"KPN vindt het, zei bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer in een toevoeging, noodzakelijk om Nozema in te lijven teneinde over investeringen van Digitenne alleenzeggenschap te krijgen: 'De dekking van Digitenne willen we zo snel mogelijk landelijk maken. Met één krachtige aandeelhouder lukt dat sneller dan dat je in discussies daar meent te kunnen komen.'"

"Volgens Smits (financieel bestuurde) besparen consumenten nu al indirect veel geld dankzij Digitenne: 'De concurrentie heeft er toe geleid dat de kabelaars digitale televisie niet langer tegen een meerprijs aanbieden en dat ze de bedragen ineens, zoals voor de settopbox, omlaag gebracht hebben. Zonder concurrentie hadden ze dat nooit ingeslikt.'"

Verder gaat KPN eind van het jaar televisie over ADSL aanbieden, iets waar Versatel zondag al mee begint.

# permalink

Nederlandse muziek themakanaal TV Oranje

08 augustus 2005

tv oranje'Toevallig' duiken er op diverse fora en gastenboeken de laatste tijd berichten op over TV Oranje. Je zou bijna gaan denken aan een geplande campagne. TV Oranje gaat volgens hun site vanaf 1 oktober Nederlandse muziek "van pop tot rap en van cabaret tot klassiek" uitzenden. "Vrij van reclameblokken", maar gelukkig "met de mogelijkheid voor de liefhebber van interactieve sms-chats!"

Op de site zijn de logo's van UPC, Essent, Casema, Multikabel en Caiway te vinden. Dat suggereert dat doorgifte al geregeld is, maar dat is nog nergens bevestigd.

Dat wordt nog dringen op de markt voor nederlandstalige muziek, want MTV begint binnenkort met TMF NL. "TMF NL brengt Nederlands product van Pop tot Rock. Denk dus aan video’s van Kane, Anouk, Bløf, maar ook Frans Bauer en Marianne Weber."

Update 10-8-2005

Ondanks dat TV Oranje in hun gastenboek zegt dat er al een overeenkomst is, zegt TV Home dat ze nog in onderhandeling zijn.

# permalink

Zo zag de Sagem update er uit

06 augustus 2005

sagem infobalkOndanks dat de Sagem niet ge-update zal worden is het voor de freaks misschien aardig om te zien hoe de schermen er uit zouden gaan zien. Deze update was bedoeld om de bestaande decoders geschikt te maken voor het Irdeto2 systeem in plaats van Viaccess. Men kreeg de software niet stabiel, en daarom komt deze niet beschikbaar.

Duidelijke verbetering is dat begin en eindtijden van huidige en volgende programma meteen in beeld staan.

Meer...

# permalink

Overheid Belgie onderzoekt digitale televisie

05 augustus 2005

telenetIn de Tijd een artikel over de belgische overheid die een onderzoek doet naar digitale televisie.

"Bij Telenet (digitale tv via kabel) gaat het om het feit dat de klanten van het klassieke (analoge) tv-aanbod het met acht zenders minder moeten stellen, terwijl de abonnementsprijs ongewijzigd blijft. De acht zenders verdwijnen achter de digitale decoder. Telenet begint digitale tv in september te verkopen."

In Nederland is Caiway van plan het aantal analoge kanalen te verminderen. De SP heeft hier kamervragen over gesteld.

# permalink

Essent herkent klachten van Maastrichtenaren niet

04 augustus 2005

nutsmaasIn Dagblad De Limburger een verhaal over ontevreden klanten van Nutsmaas TV Digitaal na de technische overgang naar TV Home.

"Abonnees van TV Home in Maastricht (het digitale tv-netwerk van Essent) hebben zich via de Limburger beklaagd over de kwaliteit van het beeld en het zenderaanbod dat ze sinds afgelopen weekeinde ontvangen."

"In de nacht van zondag op maandag nam Essent (TV Home) het digitale project over van Nutsbedrijven Maastricht (TV Digitaal)."

"In Maastricht hebben ruim 3500 mensen een abonnement op digitale televisie. Een aantal van hen meent dat na de overname het beeld waziger is, beeld en geluid niet meer 'lipsynchroon' lopen terwijl sommige andere zenders 'op zwart' zijn gegaan."

"Een woordvoerder van TV Home erkent dat sinds afgelopen weekeinde een vijftigtal klachten zijn binnengekomen maar die hebben volgens hem geen betrekking op de genoemde klachten. 'Abonnees zijn voor de overstap uitvoerig geïnformeerd. Ook is aangeven dat de volgorde waarin de zenders bij Nutsbedrijven werden doorgegeven, bij ons iets anders zal zijn. Mogelijk dat dit toch voor verwarring heeft gezorgd.'"

In deze hernummering kan ook de verklaring liggen voor de 'zenders op zwart'. Als in de Sagem decoder (in Maastricht nog veel gebruikt) een eigen favorietenlijst gebruikt wordt, dan worden aanpassingen in de standaard zenderlijst daarin niet (goed) doorgevoerd. Even opnieuw favorietenlijst vullen is dan de oplossing.

"De woordvoerder acht het onmogelijk dat de kwaliteit van het beeld of geluid is verminderd omdat de manier waarop het beeld naar de abonnees wordt verzonden, technisch gezien exact dezelfde is als voorheen. Hij spreekt van 'een gevoel' dat mensen mogelijk kunnen hebben na de omschakeling maar benadrukt dat elke klacht in behandeling zal worden genomen. Eerder beklaagden abonnees zich over de overgang omdat Nutsbedrijven in een folder niet expliciet vermeldde dat het abonnement inclusief filmkanaal Canal + bij TV Home drie euro duurder zou worden dan bij TV Digitaal."

# permalink

Versatel voetbal 20.000 abonnees

03 augustus 2005

versatel logoBij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Versatel zijn ook de cijfers van abonnee's op het Live-eredivisie voetbal bekend gemaakt. Per 31 juli had Versatel 20.000 aanmeldingen voor het voetbal, waarvan 19.000 via ADSL2+, en 1.000 via satelliet. Van de ADSL2+ klanten betreft het voor 62% nieuwe klanten.

Toch blijft Versatel vasthouden aan het doel van 100.000 klanten aan het eind van het jaar. De aanbieding van een abonnement voor 39,95 per maand die eerst tot 1 juni zou lopen is 'wegens succes verlengd' tot 1 september.

{Via Planet Multimedia)

# permalink

Einde Sagem decoder bij TV Home

02 augustus 2005

sagem logoTV Home meldt op de eigen site dat de Sagem decoders vanaf 16 september niet meer bruikbaar zijn. De geplande software-update blijkt niet te werken. Ter vervanging krijgen de abonnees met een Sagem een Samsung DCB-9401R decoder gratis toegestuurd. Het schema wanneer de decoders verstuurd worden staat op de TV Home site.

# permalink

NOB neemt rol Mediakabel over

01 augustus 2005

NOB logoBij Planet Multimedia een verhaal over het NOB dat signalen gaat leveren aan ADSL-providers voor distributie van tv-beelden via ADSL en de set-top.

"De telecombedrijven nemen aansluitingen op het 'broadcast compressieplatform' van het NOB, dat in ontwikkeling is."

"Dat is een systeem dat televisiesignalen uit de hele wereld, overwegend satellietsignalen, opvangt en digitaal geschikt maakt voor herverspreiding in Nederland naar set-topboxen, kabelbedrijven en ook mobiele telefoons. NOB beoogt het nieuwe systeem in augustus 2005 in bedrijf te nemen."

Dat klinkt wel heel erg als de markt waarop ook Mediakabel zich probeerde te begeven onder de naam Manycast. Alleen Mediakabel houdt 1 oktober op te bestaan.

"Vanaf deze maand kunnen ADSL-aanbieders - zoals KPN en Versatel - televisieabonnementen gaan verkopen. Daarmee kunnen ze de concurrentie aangaan met tv-kabelaars. Het NOB treedt binnen deze context op als technisch dienstverlener, de partij die de tv-beelden ontvangt en in uitzendformaat aanbiedt aan derden." Het NOB heeft nog een voordeel t.o.v. Mediakabel, ze zit dichter bij de content, een deel daarvan spelen ze zelf af; Diverse themakanalen worden vanuit de NOB 'uitgespeeld'. Ook de MTV themakanalen komen hier vandaan.

"Jeroen Wilmes, manager Verbindingen van NOB Cross Media Facilities, bevestigt de getekende contracten met ADSL-telecombedrijven. Hij houdt de namen van de partijen voor zich."

Een verschil met Mediakabel is dat NOB alleen pure signaallevering doet. Mediakabel doet ook autorisatie/abonnee registratie, en de helpdesk functies.

Lees verder bij Planet Multimedia

# permalink