digitale kabeltelevisie

« Delta stopt Chinese tv achter decoder Rekam; digitaal als vervanging voor Canal+ »



Nederland schakelt over op digitale tv

12 januari 2006

De Stentor meldt een massale overschakeling van van gewone kabel-tv naar digitaal; "Kabelgigant UPC zag het aantal kabelabonnees in amper vier maanden verdubbelen: van 50.000 naar 100.000 gezinnen. Essent groeide in een jaar van 30.000 naar 130.000 digitale huishoudens."

Kanttekening; UPC is begonnen met huis-aan-huis 'gratis' verspreiden van de decoders waarbij het abonnement de eerste 6 maanden gratis is (die zijn ongetwijfeld meegeteld in dit getal). De abonnees van Essent hebben zelf een decoder gekocht.

Helaas gaat even later de verslaggever de fout in; "Een speciaal kastje tussen de kabelaansluiting in de muur en de televisie vormt het beeld om van analoog naar digitaal.". Dat moet dus precies andersom zijn, er gaat een digitaal kabelsignaal de decoder in, en wat er op de SCART aansluiting uitkomt is analoog.

In een ander artikel wordt ingegaan op een mogelijke reden van de omschakeling, de ontvangst van Nederland 1,2 en 3 zou analoog (ook via de kabel) steeds slechter worden.

"Aan de zenders in Lopik, Markelo of Smilde ligt het niet - bezweert de Nozema, die het Nederlandse zenderpark exploiteert. Ook grote kabelexploitanten als UPC en Essent zeggen dat het ‘business as usual’ is: de signalen komen met dezelfde sterkte binnen en worden nog met dezelfde sterkte doorgegeven. Wat wel dan? De ether zit gewoon bomvol, zegt de vakhandel, en dat is steeds meer te zien op sommige frequenties. ‘Stap maar over op digitaal’, adviseren ze in de hifi-winkels: ‘Analoog loopt nu echt op de laatste benen’."

Interferentie

"Rob van Breugel van RAF heeft wel een theorie: de publieke netten zitten in een laag frequentiegebied, dat storingsgevoelig is en steeds meer concurrentie te duchten krijgt van andere signalen. Het hele spectrum zit vol: van UMTS telefonie, tot de draadloze dingdongbel, de babyfoon en het modem-zonder-draadje toe. ‘En vergeet de dect-telefoon niet. Die kan het beeld behoorlijk storen als het basisstation te dicht bij de tv staat’. Dan komt het al erg precies met de kabel die thuis van het kabelkastje naar de tv loopt. ‘Met respect hoor, maar veel snoertjes die je voor een habbekrats bij de Aldi of het Kruitvat haalt zijn onder de maat. Er is een boel rommel in de handel - met coaxkabel zonder deugdelijke afscherming, waardoor er een boel interferentie komt, storing dus van andere signalen’."

Verminderde satelliet ontvangst

"Gerard Lugtenberg geeft nog een tweede potentiële oorzaak van verminderde ontvangst. Hij is manager netwerktechnologie bij Essent. Doorgaans pikken ze daar het tv-signaal van Nederland 1,2 en 3 van satelliet op, maar de computer mag zelfstandig kiezen uit het ethersignaal of de satelliet. Automatisch wordt het beeld gekozen dat kwalitatief op dat moment het beste is en dat kan sterk variëren. Maar ook op de satelliet-ontvangst is inmiddels wel wat aan te merken, zegt Lugtenberg. Omdat de satelliet steeds voller wordt, moeten meer kanalen dezelfde ruimte delen. Letterlijk. Vroeger konden acht zenders de stalellietcapaciteit van 40 miljoen bits samen delen. Met 5 miljoen bits per kanaal gaf dat een mooie bandbreedte en een goede kwaliteit. Nu moet die staartdeling niet door acht maar door tien worden gemaakt: dat knijpt het signaal behoorlijk."

Subjectief

"Overigens denkt Ronald van der Aart van kabelexploitant UPC dat ook de subjectieve beleving van de kijker meespeelt. ‘Jaren was iedereen tevreden met de beeldkwaliteit, maar door de ervaring met dvd wordt de lat thuis steeds hoger gelegd’."

Bron: De Stentor - Nederland schakelt over op digitale tv en De Stentor - Nederland 1,2 en 3 in ruis ten onder