digitale kabeltelevisie

« februari 2008 april 2008 »



Archief maart 2008

Onduidelijkheid over HDTV plannen omroepen

30 maart 2008

HDTVOp de "Media Distribution Day" afgelopen week in Scheveningen zijn plannen gepresenteerd voor de grootschalige introductie van HDTV in Nederland. SBS kwam met het plan dat het samen met RTL en de Publieke omroepen alle 10 hoofdzenders in HD zou willen gaan aanbieden via de kabel. De klant zou daarvoor ongeveer 25 cent per zender extra moeten gaan betalen. Wie dat er niet voor over heeft zou de zenders gewoon in SD (Standaard Definition) kunnen blijven kijken.

Het plan lijkt nog niet afgestemd met de publieke omroep, want ondertussen meldt Dutchmedia dat de publieke omroep vanaf 2009 Ned 1 t/m 3 in HD zou willen gaan uitzenden. Er zou bijna een overeenkomst zijn met Ziggo om deze HD-versies door te gaan geven in het digitale basispakket, dus zonder extra kosten voor de klant. Veel hangt nog af van UPC, en "UPC staat een HDTV-beleid voor waarbij de kabelexploitant klanten extra laat betalen voor de ontvangst van HD-zenders via de kabel; een model die de landelijke publieke omroep liever niet wenst voor haar publieke zenders." Opvallend, want de publieke omroep staat wel toe dat de themazenders worden opgenomen in pluspakketten waarvoor extra betaald moet worden. En in het AD zegt Diederik Karsten van kabelaar UPC: "De consument zal moeten leren dat HD niet gratis is en dat er periodiek voor betaald moet worden."

Update 2/4/2008


Ondertussen is bevestigd dat de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en kabelbedrijf Zesko/Ziggo (Casema, Multikabel, @Home) er naar streven om begin 2009 te starten met de doorgifte van de zenders Nederland 1, 2 en 3 in HD kwaliteit. De zenders komen bij Zesko zonder extra kosten beschikbaar in het digitale basispakket. Ook UPC en andere kabelbedrijven streven er naar om bovengenoemde zenders in 2009 door te geven.

Het is de bedoeling dat Nederland 1, 2 en 3 vanaf begin 2009 in HD uitgezonden worden. In eerste instantie zal een beperkt deel van de programma’s echte HD-content zijn terwijl de overige programma’s naar HD opgewaardeerd worden. Het percentage ‘echte’ HD-content neemt vervolgens jaarlijks toe. Naar verwachting sluiten ook de andere kabelbedrijven in Nederland zich op korte termijn aan bij dit NPO / Zesko HD-initiatief.

Ter stimulering van HDTV-produkties stelt Zesko zich eenmalig garant voor een bedrag van € 2 miljoen dat ter beschikking wordt gesteld aan de NPO. Dit bedrag wordt vervolgens door de NPO beschikbaar gesteld aan de omroepen die in HD-kwaliteit willen produceren.

Bronnen: Dutchmedia, Broadcast Magazine, AD.nl, persbericht Casema

# permalink

Digitale kabeltelevisie in Alblasserdam en Giessenlanden

19 maart 2008

casema logoCasema gaat vanaf 1 april digitale televisie leveren in Alblasserdam en Giessenlanden . Daarnaast komen ook internet en telefonie beschikbaar. Dat verklaarde Casema desgevraagd tegenover deze site.

In de loop van dit jaar wordt ook het netwerk in het Casema deel van Hattem gemoderniseerd zodat daarna ook daar alle Casema diensten beschikbaar zijn. Eind dit jaar zal in het hele Casema gebied digitale televisie te ontvangen zijn.

# permalink

Geen commentaar

18 maart 2008

stekkerVanaf nu is het niet meer mogelijk om met de commentaar functie te reageren op de berichten op deze site. Ook eerder geplaatste reacties zijn niet meer na te lezen. Feedback, opmerkingen, verbeteringen en (opbouwende) kritiek is nog steeds welkom, maar dan alleen via het reactieformulier.

De commentaarfunctie was vooral bedoeld voor aanvullingen en verbeteringen van de geplaatste berichten.Ook kritische geluiden over het beleid en prijzen van bijvoorbeeld kabelbedrijven waren welkom, mits relevant bij het geplaatste bericht. Dat heeft een lange tijd boven verwachting goed gewerkt, met veel waardevolle reacties. Mijn dank daarvoor.

Helaas is er de laatste tijd een aantal mensen die er een wat 'scherpere' manier van discussiëren op na houden, en meer op de persoon beginnen te spelen. Niet alleen hier, maar ook op andere plaatsen. Ik heb er geen behoefte aan daarvoor een platform te bieden. Verder heb ik geen zin om bij elk bericht te gaan nadenken over wat wel en wat niet acceptabel is om te plaatsen. Dus in het kader van alles of niets is het nu niets geworden. Sorry.

# permalink

Geheime proef @Home mei digitale tillevyzje

13 maart 2008

@homeKabelmaatskippij @Home hat de lèste twa wike yn it geheim in proef dien mei de digitale tillevyzje fan 'e abonnees op De Gordyk en omjouwing. De 4000 abonnees krigen in folle bettere byld- en lûdskwaliteit om te sjen hoe 't de apparatuer derop reagearje soe en wat minsken fan de feroaring fernimme soene.

Mar tweintich minsken bellen mei klachten, in oanwizing dat by harren in bettere bekabeling nedich is. De proef waard stil hâlden omdat minsken oars stoaringen sjogge dy't der net binne, sa is de ûnderfining by eardere eksperimenten fan @Home. As de bettere kwaliteit goed foldocht wurdt dy foar de simmer lanlik ynfierd.

Bron: Omrop Fryslân (met geluidsfragment), zie ook de Leeuwarder Courant

# permalink

Grote fieldtest QAM256 in Gorredijk

11 maart 2008

@homeOver de afgelopen twee weken is @Home begonnen met een fieldtest met het gebruik van QAM256 modulatie in de regio Gorredijk. Alle abonnees in die regio (waarbij de decoder op netwerknummer 8400 is ingesteld) maken nu gebruik van QAM256. De goedgekeurde decoders zijn geschikt voor QAM256 en schakelen automatisch om aan de hand van meegezonden informatie in de Network Information Table (NIT).

Gefaseerd zijn in het gebied op één na alle transportstreams omgezet naar QAM256. Afgelopen donderdag was de omschakeling afgerond. @Home had extra monteurs klaar staan om om alle mogelijke problemen bij klanten op te lossen (ook de binnenshuis installatie, die normaal onder verantwoordelijkheid van de klant valt). In het gebied met 5000 digitale abonnees zijn tot gistermorgen minder dan 10 klachten/storingsmeldingen binnengekomen.

Door het gebruik van QAM256 modulatie in plaats van het huidige QAM64 kan er 33% meer data per kanaal worden doorgegeven. Per kanaal/transportstream (dat evenveel ruimte inneemt als één analoge zender) kan met QAM256 50.6 MBits/seconde doorgegeven worden. Bij QAM64 is dat 38 Mbits/seconde. Een mogelijk nadeel is wel dat QAM256 gevoeliger is voor storingen, bijvoorbeeld door gebruik van slechte kabels.

Bij een eerste test waarvoor expliciet vrijwilligers werden gezocht was het aantal vrijwilligers te klein voor een betrouwbare steekproef, bovendien werd daarbij getest met slechts één transportstream. Aan de hand van deze eerste test had @Home meer problemen verwacht in Gorredijk dan nu lijken op te treden. Het is nog te vroeg voor definitieve resultaten, @Home wil graag zekerheid hebben over de werkelijk te verwachten klachten (ook die op wellicht wat langere termijn pas gemeld worden).

De test resultaten zullen gebruikt worden voor de besluitvorming over eventuele invoering van QAM256 bij Zesko.

# permalink

RTL overweegt uitzendingen in HDTV

10 maart 2008

rtlnederland logoRTL Nederland bekijkt de mogelijkheden van HD-distributie van haar programma's. Dat meldt Sabine Scholten, senior communicatieadviseur van RTL Nederland, desgevraagd aan Broadcast Magazine.

"Het is zo dat er met de overheid (OC&W en EZ) wordt gesproken over een stimuleringsfonds met het doel om de introductie van HDTV in Nederland te bevorderen. Aan dit brede overleg nemen zowel broadcasters (publieken en commerciëlen) als producenten en distributiepartijen deel. Het is nog niet helder of dit fonds er überhaupt komt. Mocht dit uiteindelijk niet het geval zijn, zal RTL de introductie van HD mee laten lopen in de reguliere vervangingsinvesteringen", zo zegt Sabine Scholten.

Daarnaast is RTL in gesprek met zowel producenten als distributiepartijen hoe de introductie van HDTV kostentechnisch kan worden aangepakt. "De investeringen zitten voor ons als broadcaster zowel in de productie van HD-content als in aanpassingen/vervangingen in onze hele technische keten. Distributiepartijen profiteren van de doorgifte van HD. Wij willen dan ook de condities rondom de doorgifte van HD-signalen helder hebben", aldus Scholten.

Opinie

Het is merkwaardig dat RTL opeens mee wil eten uit een (nog niet bestaande) Nederlandse subsidiepot. RTL heeft er heel bewust voor gekozen officieel een Luxemburgse zender te blijven, om niet onder de (strengere) Nederlandse reclameregels te vallen. Nu er wat te verdelen valt wil ze opeens volwaardig meedoen.

Daarnaast moeten we maar afwachten of dit HDTV plan (en het plan om RTLgemist.nl via de kabel aan te bieden) werkelijkheid worden. De commerciële omroepen (RTL en SBS) hebben al diverse keren digitale initiatieven zoals themazenders aangekondigd, maar tot nu toe is het gebleven bij loze woorden.

Bron: Broadcast Magazine

# permalink

RTL Gemist in gesprek met kabelaars

10 maart 2008

rtlnederland logoRTL Nederland voert oriënterende gesprekken met Nederlandse kabelbedrijven om RTLgemist.nl via televisie toegankelijk te maken. Dat schrijft Emerce. Of en, zo ja, wanneer RTL Gemist via digitale televisie te bekijken is, staat nog niet vast. Het tv-bedrijf is echter wel in gesprek met de kabelbedrijven om te bekijken onder welke voorwaarden RTL toegang kan krijgen tot de on demand-portalen van bedrijven als UPC en Ziggo. Dat bevestigt Manager Content van RTL Interactive Paul van den Bogart tegenover Emerce.

Bron: Emerce

# permalink

Digitale kabeltelevisie in Doetinchem

10 maart 2008

upc logoKlanten van UPC in Doetinchem kunnen nog voor de zomer kiezen voor digitale televisie via de kabel. Dat schrijft de Gelderlander. De Doetinchemmers betalen voor een pakket met negentig tv-zenders bovenop het tarief voor analoge televisie 3,99 euro per maand.

Om digitale televisie mogelijk te maken wijzigen alle tv-zenders van frequentie, omdat de huidige instellingen komen te vervallen. Volgens UPC heeft de wijziging ook voordelen, omdat hierdoor de storing op drie van de vijf analoge zenders wordt opgelost. Deze zenders (Euronews, SBS6, Arte, Veronica en Lokaal Plus) hebben sinds november te maken met storing door de zendmast van KPN. UPC stelde bij de introductie van digitale televisie dat mensen met aanpassing aan hun huiskabelinstallatie de storing kunnen verhelpen. De zenderaanbieder is bij een kleine dertig huishoudens in Doetinchem geweest om de storing te bekijken. In alle gevallen voldeed de huisinstallatie niet of waren snoeren of stekkers storingsgevoelig.

Bron: de Gelderlander

# permalink

Meer HDTV bij UPC

07 maart 2008

upc logoUPC Nederland zal dit jaar het HD zenderaanbod verder uit bouwen, dat maakte directeur Diederik Karsten bekend tijdens de HD Dagen in Hilversum. Daarnaast zal UPC over enkele maanden een HDTV PVR introduceren, die geleverd zal worden door Philips.

In het tweede kwartaal zal het HD aanbod worden uitgebreid met twee HDTV kanalen. Dit zullen de zenders The History Channel HD en Voom HD zijn. In de zomer zal tijdelijk het HD kanaal van de publieke omroep, dat tijdens het EK voetbal en de Olympische Spelen actief zal zijn, aan het zenderaanbod worden toegevoegd. In het najaar zal UPC als derde nieuwe kanaal de filmzender MGM-HD toevoegen.

Hiermee komt dit jaar het aantal HD zenders via UPC op zeven. Op dit moment bestaat het aanbod uit vier kanalen, Diascovery HD, National Geographic HD, Film 1HD en Sport1 HD. De prijs van het HD boeket zal worden aangepast, maar Karsten kon nog niet zeggen hoe hoog het nieuwe abonnementsgeld zal worden.

Bij UPC is alleen maar een vrij duur HDTV abonnement mogelijk, omdat de Sport1 en Film1 abonneezenders altijd in het pakket inbegrepen zijn. Daarom kost een HDTV abonnement bij UPC €29,99 per maand, inclusief decoder. Bij de meeste andere kabelbedrijven is een vrij klein HD-pakket beschikbaar, met daarin ongeveer 4 zenders voor 4 euro. Bijvoorbeeld bij Multikabel zitten Discovery HD, National Geographic Channel HD, The History Channel HD en HDNL in een HD-pakket voor €3,95 per maand. De HD versie van Film1 en/of Sport1 zijn daar inbegrepen in een 'gewoon' abonnement op deze abonnee-zenders.

Bron: Broadband TV Nieuws

# permalink

3 Miljoen digitale aansluitingen, 30% huishoudens HD-ready

05 maart 2008

aansluitingen 4e kwartaal 2007
Volgens de derde Mediamonitor van de Expertgroep Digitale Televisie groeide het aantal huishoudens met digitale televisieontvangst In het afgelopen jaar met meer dan 40% tot 3 miljoen. Grootste groei zat bij de Ziggo (@Home, Casema en Multikabel) kabelbedrijven, en bij KPN met Digitenne en IPTV.

HDTV schermen

Het aantal voor HD geschikte schermen (HD-Ready of FullHD) groeit snel, tot bijna 30% van de huishoudens eind 2007. De verwachting is dat eind 2008 in de helft van de huishoudens een televisie met HD kwaliteit aanwezig zal zijn. Hieruit maakt de Expertgroep Digitale TV op dat er behoefte is aan content in HD. Het rapport verscheen net voor het begin van de hd-dagen.

Niet geheel toevallig komt ook Nlkabel vlak voor de hd-dagen met een bericht dat er veel belangstelling is voor HD toestellen: "Van de Nederlanders die dit jaar een nieuwe televisie willen kopen, stelt 33% van een onderzochte groep televisiekijkers zeker een televisie aan te schaffen die geschikt is voor ontvangst van High Definition signalen. 52% overweegt een aanschaf."

"Ondanks dat veel mensen niet weten welke zenders HDTV-kwaliteit bieden, weet eenzelfde percentage wél wat HDTV te bieden heeft: een betere kwaliteit van beeld en geluid. De meerderheid van de onderzochte kijkers zou een groter aanbod aan HD-programma’s toejuichen. Een kwart van de ondervraagden kijkt daarvoor naar de commerciële omroepen. Volgens de ondervraagden kunnen die al snel programma’s in High-Definition aanbieden."

Opinie

Zeggen dat er behoefte is aan HD-content omdat er veel HD-ready schermen verkocht worden, is net zoiets als zeggen dat er behoefte is aan zandwegen of crossterreinen omdat er veel vier-wiel aangedreven auto's (SUV) verkocht worden. De enige reden dat die auto's zo goed verkopen is omdat ze groter zijn dan die van de buurman. Hetzelfde zou wel eens kunnen gelden voor grote schermen, alles is best zolang die maar groter is dan die van de buren. Wat er op bekeken wordt is van ondergeschikt belang.

Het is jammer dat in het onderzoek van Mediamonitor geen verband is onderzocht tussen bezit van digitale TV, en bezit van een groot scherm. Als er behoefte is aan hoge kwaliteit TV, dan zouden de meeste mensen die nu al een groot scherm hebben op zijn minst een digitale aansluiting moeten hebben en gebruiken. Cijfers daarover ontbreken.

Het lijkt niet te verwachten dat op korte termijn van de commerciële omroepen veel initiatief te verwachten is op HD gebied. In Duitsland zijn de zenders ProSieben en Sat1 gestopt met hun uitzendingen in HD, omdat het teveel extra kost zonder dat er extra inkomsten tegenover staan. In Nederland zal er voorlopig dan ook weinig aanbod zijn van 'gratis' HD-kanalen.

Blijven er over de premium zenders waarvoor extra betaald moet worden. Op dit moment bieden de meeste kabelaars een beperkt HD-pakket met 3 a 4 zenders, waaronder Discovery HD, National Geographic HD voor rond de 4 euro extra. De belangstelling daarvoor lijkt klein: in december had nog maar 2% van alle digitale @Home kijkers een abonnement op het HDTV pakket. Dat is minder dan 1% van alle @Home klanten.

Bron: Mediamonitor

# permalink