digitale kabeltelevisie

« UPC voegt twee kinderzenders toe Gaat Ziggo CI+ ondersteunen? »



CAIW vermindert volumeverschillen tussen digitale tv- & radiozenders

03 april 2008

verschillen volumeKabelbedrijf CAIW heeft als eerste in de wereld een systeem in gebruik genomen dat volumeverschillen tussen digitale zenders minimaliseert. Kijkers en luisteraars hebben soms last van plotselinge geluidsverschillen bij het zappen tussen radio- of tv-zenders. Kabelexploitanten hadden tot nu toe vrijwel geen mogelijkheden om hier iets aan te doen. CAIW is niet verantwoordelijk voor die verschillen, maar ze zijn onplezierig voor de klanten en daarom heeft het bedrijf dit systeem aangeschaft.

Geluid van televisie- en radiozenders zoals dat door nationale en internationale programma-aanbieders wordt aangeboden, verschilt sterk in volume. Bovendien kan het ook nog eens per zender per dag verschillen. Het gevolg is dat iemand die wisselt van zender meer dan eens het volume moet aanpassen, omdat er plotseling een harder geluid uit de boxen komt. Daarnaast leiden deze verschillen soms tot een hoorbare vervorming zoals een slissend of krakend geluid.

InfoThuis Nieuwe Media heeft een systeem ontwikkeld dat de geluidsniveaus van de verschillende omroepen met elkaar op één lijn brengt. Dit overigens zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Echter, de verschillen in geluidsniveaus op één kanaal (bijvoorbeeld geluidsverschillen tussen programma’s en reclameboodschappen op één en dezelfde zender) worden door het systeem niet aangepast. CAIW wil namelijk niet op de stoel van de programma-aanbieder zitten door bewerkingen op het geluid toe te passen die mogelijk tegen het beleid van de omroep indruisen.

Dankzij het nieuwe systeem kan voortaan worden gezapt zonder een vinger op de volumeknop in de aanslag te houden. CAIW heeft met dit digitale systeem een primeur. Voor het systeem, de ITNM Systems ALC100, is inmiddels ook door andere kabelmaatschappijen in binnen- en buitenland belangstelling getoond.
ITNM Systems ALC100 DVB Audio Level Control
Kabelexploitanten hebben bij digitale doorgifte vrijwel geen mogelijkheden om iets aan volumeverschillen te doen. De reden hiervan is dat het overgrote deel van de digitale signalen in een verpakte vorm worden doorgegeven waarbij de inhoud onveranderd blijft. De apparatuur die voor die methodiek wordt gebruikt - de DVB remultiplexer - biedt geen mogelijkheid het audioniveau te wijzigen.

Het alternatief is het decoderen en opnieuw encoderen van alle kanalen, maar dat is voor de vele televisie- en radiozenders die worden doorgegeven een uitermate kostbare zaak en bovendien gaat hiermee de signaalkwaliteit achteruit. Bij de ALC100 wordt het geluidsniveau direct gecompenseerd in de datastroom zelf, dus zonder het signaal te hoeven decoderen en opnieuw te moeten encoderen.

Bron: persbericht Caiw (via Mediamagazine)