digitale kabeltelevisie

« januari 2009 maart 2009 »



Archief februari 2009

Uitstel invoering HDTV bij publieke omroep

26 februari 2009

npo logoDe NPO stelt de aangekondigde lancering van de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3 tijdelijk uit. Eerder verwachtte de omroep in het eerste kwartaal van 2009 te kunnen beginnen.

De reden voor het uitstel is de vertraagde oplevering van de nieuwe eindregie die noodzakelijk is om in HD-kwaliteit uit te kunnen zenden. Deze oplevering is complex door de hoge eisen die de NPO stelt aan de kwaliteit en continuïteit van het uitzendproces. De NPO is ambitieus in het uitzenden in HD-kwaliteit aan het Nederlandse publiek, maar wil geen concessies doen aan de kwaliteit en de continuïteit van de reguliere uitzendingen.

Tot wanneer de lancering van de HDTV-kanalen wordt uitgesteld is op dit moment niet duidelijk. De NPO is momenteel in gesprek met de leverancier van de nieuwe eindregie om hierover uitsluitsel te krijgen. Zodra een nieuwe lanceerdatum bekend is, zal de NPO die naar buiten brengen.

De afgelopen tijd is bij omroepen, (post-)productiebedrijven en de NPO hard gewerkt om HDTV mogelijk te maken. Dit heeft onder meer geleid tot het vaststellen van een nieuwe gezamenlijke uitzendnorm met alle betrokken partijen. De NPO realiseert zich dat de vertraging vervelend is voor de betrokken partijen en de vele tv-kijkers die uitkijken naar het HDTV-aanbod van de publieke omroep. De NPO zet zich ervoor in om het aanbod in HDTV zo spoedig mogelijk te kunnen realiseren.

Bron: persbericht Publieke Omroep

# permalink

UPC heeft 648.000 digitale kijkers

24 februari 2009

upc digital 2008
Eind december 2008 had UPC in Nederland 648.000 digitale kabeltelevisie abonnees. Eind september 2008 waren dat er nog 620.200. Het totaal aantal TV-abonnees (analoog en digitaal) was 2.044.400 . Dat waren er nog 2.067.900 drie maanden geleden, een daling van 23.500 abonnees. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Liberty Global, de eigenaar van UPC.

De groei in het aantal digitale abonnees in het derde kwartaal was 27.800, waarmee UPC op 31,6% digitale abonnees komt. Volgens het kwartaalbericht heeft in Nederland 'nearly' 50% van de digitale kijkers een PVR en/of HDTV abonnement. (Bij UPC levert een PVR en/of HD abonnement meer inkomsten op omdat de decoder gehuurd moet worden).

Het aantal "Homes passed" (huishoudens die een abonnement bij UPC kunnen afnemen) bedraagt 2.740.000, zodat UPC in haar eigen gebied voor televisie op een marktaandeel van 74,6% van de huishoudens komt. Meer dan een kwart van de huishoudens in het UPC gebied kijkt geen televisie meer via de kabel.

Bron: persbericht LGI

# permalink

Hoe werkt concurrentie op de REKAM kabel?

13 februari 2009

rekam-caiw
Net in de week dat de OPTA besluit dat de kabel open moet voor concurrentie komt de REKAM met een overzicht van abonnee-aantallen in 2007 en 2008. En dat is interessant, omdat REKAM al vanaf juni 2007 een concurrent (Caiw) op haar kabelnetwerk heeft. Nu is wat de OPTA wil wel iets anders dan de situatie in Gouda, OPTA wil ook concurrentie op het analoge pakket mogelijk maken, en bij REKAM is er alleen concurrentie voor digitale televisie. Daarnaast is het een relatief klein verzorgingsgebied, zodat we voorzichtig moeten zijn met conclusies.

REKAM biedt een analoog en een ongecodeerd digitaal pakket aan voor 6,60 per maand. Alleen ontbreken bij de REKAM een aantal zenders. BBC1 en 2 ontbreken omdat REKAM die niet door mag geven, de zenders Eurosport en Discovery zijn niet aanwezig omdat deze zenders betaald willen worden voor doorgifte.

Wie wil kan overstappen naar Caiw. Het analoge pakket blijft hetzelfde, daarnaast is een digitaal basispakket beschikbaar met 60 televisiekanalen (waaronder BBC, Eurosport en Discovery) voor 15,45 per maand. Toen Caiw in juni 2007 als concurrent begon was dit bedrag overigens nog 13,95 euro. Verder biedt Caiw nog diverse extra pakketten.

Uit de cijfers blijkt dat vrijwel vanaf het begin er 14.000 mensen zijn overgestapt naar (het duurdere) Caiw. Dat aantal groet niet hard meer, zodat op 1/10/2008 35,5% van de kabelabonnees een abonnement heeft bij Caiw.

Verder blijkt een afname van het totale aantal kabelkijkers, en dat terwijl het aantal mogelijke aansluitingen licht is toegenomen. In juli 2007 had nog 87,6% van de potentiële klanten een abonnement, in oktober 2008 was dit gedaald tot 79,3%. De daling komt volledig voor rekening van het REKAM deel. Dat is opvallend omdat REKAM één van de goedkoopste aanbieders is. Alleen het FTA-deel van DVB-T (Ned1,2,3 en de regionale omroep zijn gratis te ontvangen) en het Set Top Box-pakket van Canal Digitaal (4,95 per maand voor de publieke omroep en de SBS en RTL-zenders) zijn goedkopere manieren om televisie te kijken. Zelfs Digitenne is met 7,50 per maand duurder. Het lijkt er op dat klanten niet altijd op zoek zijn naar de goedkoopste aanbieder.

REKAM zelf geeft als verklaring voor de afgenomen abonnee-aantallen behalve de concurrentie van Canal Digitaal en Digitenne ook de sloop van een aantal grote woningprojecten, en het apart factureren nadat vroeger de rekening "verstopt" zat in de nota van het energiebedrijf. REKAM verwacht dat het aantal gebruikers weer zal toenemen, o.a. door oplevering van nieuwbouwprojecten.

# permalink

Europese Commissie keurt OPTA ingrijpen goed

10 februari 2009

opta logoDe Europese Commissie heeft ingestemd met de analyse van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, dat er te weinig concurrentie op de Nederlandse kabelmarkt is en maatregelen nodig zijn. De Commissie erkent dat er problemen zijn, zoals het risico op te hoge prijzen en te weinig keuze voor consumenten, die ingrijpen door OPTA rechtvaardigen. Om de concurrentie te stimuleren, wil OPTA de twee grootste kabelaars van Nederland, UPC en Ziggo, verplichten om hun analoge kabelaansluiting door te verkopen aan andere bedrijven. Dit betekent dat een consument in deze gebieden voor zijn kabeltelevisie volledig kan overstappen naar een alternatieve aanbieder. Daarnaast worden UPC, Ziggo, CAIW en Delta verplicht digitale TV signalen van alternatieve TV-aanbieders over hun kabelnetwerken te leveren aan de consument. KPN mag géén gebruik maken van deze toegangsverplichting, net zoals kabelbedrijven geen toegang tot het netwerk van KPN krijgen. Hiermee wil OPTA deze bedrijven stimuleren vooral in hun eigen netwerken te investeren.

Rol van de Europese Commissie

OPTA’s ingrijpen op de Nederlandse communicatiemarkten is gebaseerd op Europese richtlijnen. Daarom moet OPTA haar analyses van deze markten voorleggen aan de Europese Commissie. Op 9 januari 2009 heeft OPTA de marktanalysebesluiten voor de omroepmarkt bij de Commissie genotificeerd. Deze heeft vervolgens een maand de tijd gehad om op de besluiten te reageren. Op 9 februari heeft de Commissie OPTA per brief groen licht gegeven om de kabelmarkt te openen. OPTA kan daarom nu op korte termijn haar definitieve marktanalysebesluiten voor de omroepmarkt afronden. OPTA gaat nu door met de technische en administratieve maatregelen die UPC en Ziggo moeten nemen om andere aanbieders op de kabel toe te laten. OPTA gaat deze maatregelen in overleg met UPC, Ziggo en alternatieve aanbieders vormgeven. Daarnaast moeten alternatieve aanbieders nog de auteursrechten van het TV-pakket regelen. Als alternatieve aanbieders voortvarend aan de slag gaan met de toegang tot de kabelnetwerken van UPC en Ziggo, kunnen consumenten eind 2009 kiezen voor een andere aanbieder via hun kabelaansluiting.

Bron: persbericht OPTA

# permalink

Groei Video On Demand bij UPC

10 februari 2009

upc logoUPC meldt in een persbericht dat vorig jaar 34 miljoen keer een programma opgevraagd werd met Video On Demand (VOD). In de tweede helft van 2008 laat het On Demand-gebruik met bijna 21 miljoen opgevraagde programma’s een groei zien van 51% t.o.v. de eerste helft van het jaar. Toen werden bijna 14 miljoen programma’s opgevraagd. Het percentage klanten dat maandelijks gebruik maakt van UPC On Demand is naar 50% gestegen. In de eerste helft van 2008 lag dat percentage nog op gemiddeld 40%.

Bij UPC is Video On Demand bij elk digitaal abonnement inbegrepen. Ook bij het goedkoopste abonnement is de decoder geschikt voor VOD diensten. Een aantal VOD diensten zijn inbegrepen in het abonnement. Zo is "Programma Gemist" voor 2 dagen inbegrepen in het starter-pakket. In het duurdere Royaal pakket is "Programma Gemist" zelfs voor 10 dagen beschikbaar. Daarnaast is bij het Royaal-pakket 500 uur aan gratis TV-series en documentaires beschikbaar. Tegen betaling zijn er bij alle abonnementen Films On Demand te kijken.

In verband met beursregels wil UPC geen onderverdeling geven hoeveel van de VOD gebruik voor betaalde programma's is, en hoeveel gratis. Het zou ook kunnen zijn dat de groei van het VOD gebruik vooral te danken is aan een toegenomen (gratis) gebruik van "Uitzending Gemist", of de bij het Royaal pakket inbegrepen 500 uur gratis series & documentaires.

Bron: persbericht UPC

# permalink

Ziggo geeft Seaport TV digitaal door

05 februari 2009

seaport-tvSeaport TV wordt vanaf 10 februari digitaal doorgegeven door Ziggo. In Noord-Holland kunnen Ziggo abonnees de Velsense lokale omroep bekijken op kanaal 951. De digitale doorgifte is onderdeel van een proef waarmee Ziggo onderzoekt op welke wijze lokale omroepen regionaal kunnen worden doorgegeven in het digitale pakket. Eerder al kwamen Den Haag TV, Alphen Stad FM/TV, OOG TV (Groningen), Dtv Oss en Schagen FM Beeldkrant digitaal beschikbaar.

Bron: Haarlems Dagblad

# permalink

SKO: 42,8% kijkt digitaal

05 februari 2009

sko logoUit de jaarlijkse "Establishment Survey" van de SKO blijkt dat steeds meer mensen digitaal televisie gaan kijken. Het totale percentage met digitale ontvangst is gestegen van 33% in 2007 naar 42,8% procent in de tweede helft van 2008. Over het hele jaar 2008 was dat percentage 41,3%. Het percentage traditionele analoge kabelaansluitingen is in 2008 gedaald naar 73% (was 79% in 2007).

Ontvangst TV-signaal basistoestel via:20072008
De kabel of gemeenschappelijke antenne78,7%72,7%
Schotel8,0%7,8%
Digitenne4,6% 7,5%
Digitale ontvanger van de kabelmaatschappij (bijv. UPC digital, @Home van Essent, Casema digitale TV, Caiway RTV, Digitale TV van Multikabel)12,5%18,5%
Digitale ontvanger voor TV via internet (bijv. Tele2Vision , Interactieve TV van KPN, PCzapper)1,4% 1,9%
Totaal digitale ontvangst: schotel, Digitenne, KPN digitale televisie, Digitale ontvanger van de kabelmaatschappij, Digitale ontvanger voor TV via internet, bezit digitale ontvanger33,0%41,3%

Verder valt uit de cijfers te concluderen dat 2008 het jaar was dat de meeste mensen zijn overgeschakeld op breedbeeld. Wel blijft de traditionele beeldbuis het meest populair (64,8%), gevolgd door LCD (24,7%)

Soort beeldscherm:20072008
Beeldbuis76,0%64,8%
Plasma beeldscherm4,5%6,5%
LCD beeldscherm14,7%24,7%
Projector0,2%0,2%
Beeldformaat basistoestel:20072008
Normaal (4:3) 50,5%44,1%
Breedbeeld (16:9) 44,8% 51,5%


Bron: SKO

# permalink

Zender wijzigingen Ziggo; extra transportstream

03 februari 2009

ziggo logoZiggo heeft gisteren een aantal zenderwijzigingen doorgevoerd. Family7 is opgenomen in het basispakket op nummer 27. Het gesprek is verhuisd naar plaats 25. Sport 1 is van 8 naar 6 kanalen gegaan. De zenders X-MO en Out.TV deelden eerst een kanaal, maar hebben nu elk een eigen kanaal. Daarnaast is Out.TV opgenomen in het Digitaal Totaal en het Film & Entertainment pakket. Al Jazeera Arabisch wordt niet meer doorgegeven, Al Jazeera International zit nu in het basispakket.

Met deze wijzigingen heeft Ziggo in het voormalig @Home gebied een extra transport-stream in gebruik genomen, waarmee het totaal aantal streams op 26 komt. In het gebied van Casema/Multikabel werden al 26 transportstreams gebruikt. Elke stream heeft een capaciteit van 38 Mbit/sec en neemt evenveel ruimte in op de kabel als één analoge zender. Afhankelijk van de kwaliteit is er in één stream plaats voor ongeveer 5 tot 8 televisiekanalen.

# permalink