digitale kabeltelevisie

« augustus 2009 oktober 2009 »



Archief september 2009

43% van de Ziggo abonnees kijkt digitaal

30 september 2009

ziggo abonnees 1e helft 2009
In de eerste helft van 2009 is het aantal digitale kijkers van Ziggo gegroeid van 1.124.000 naar 1.382.000, een groei van 23%. Met in totaal 3.215.000 televisie-abonnees kijkt nu 42,9% van de Ziggo-abonnees digitaal. Dat was een half jaar geleden nog 34,5%. Het aantal homes-passed (mogelijke aansluitingen) komt uit op 4.038.000 wat betekent dat Ziggo in haar verzorgingsgebied voor televisie een marktaandeel heeft van 79,6%.

Het totaal aantal abonnees lijkt sneller af te nemen dan vorig jaar. Over heel 2008 verloor Ziggo 22.000 abonnees, in alleen de eerste helft van 2009 waren dit er al 40.000.

Bron: halfjaarcijfers Ziggo

# permalink

Digitale doorgifte lokale omroepen

23 september 2009

olon logoOp 11 september 2009 heeft Ziggo alle lokale omroepen die actief zijn binnen het verzorgingsgebied van Ziggo aangeschreven. Hierin kondigt Ziggo aan dat vanaf dit najaar lokale omroepen hun tv-signaal digitaal kunnen aanleveren aan het Ziggo netwerk en dat Ziggo het signaal vervolgens zal opnemen in het digitale televisiepakket. Dit schrijft het OLON Nieuws. Daarmee lijkt de doorgifte van lokale omroepen niet langer meer een proef te zijn.

Maar of de omroepen nu direct allemaal digitaal beschikbaar komen is nog maar de vraag; Om daadwerkelijk te worden doorgegeven is volgens Ziggo een investeringsbijdrage tussen de 7.500 en 15.000 euro noodzakelijk en in uitzonderlijke gevallen zelfs meer. De maandelijkse kosten voor onderhoud en infrastructuur worden begroot op 150 tot 200 euro per maand. Deze kosten komen bovenop de kosten die de omroep nu al heeft voor het aanleveren van het analoge signaal.

KPN

In hetzelfde OLON Nieuws staat dat KPN en OLON een modelovereenkomst hebben gesloten over de doorgifte van lokale omroepen in het basispakket van KPN IPTV. De televisie-, tekst-tv- en radioprogramma's van lokale omroepen zullen worden opgenomen in het basispakket van KPN IPTV. Om dit technisch te realiseren installeert KPN de noodzakelijke apparatuur en
faciliteiten in de studio van de lokale omroep. Deze (encoderings)apparatuur blijft eigendom van KPN. Voor de lokale omroep zijn hier geen kosten aan verbonden. Die stelt een technische ruimte beschikbaar op locatie en levert het eigen signaal daar aan.

Vooralsnog zal KPN als pilot in 2009 een beperkt aantal lokale omroepen in de volgende gemeenten gaan aansluiten: Almere, Dordrecht, Elburg, Enschede, Haaksbergen, Hilversum, Lansingerland, Nijkerk, Schijndel, Sint-Oedenrode, en Uden en Veghel. Dit zijn de gemeenten waar KPN-glasvezel beschikbaar is of komt in de loop van 2009.

Bron: OLON Nieuws

# permalink

UPC past kanaalnummers aan

22 september 2009

upc logoPer 1 oktober gaat UPC een aantal kanaalnummers voor digitale televisie wijzigen. Ook wordt een aantal zenders verplaatst zodat ze op hetzelfde kanaalnummer komen als bij Ziggo. Volgens UPC kunnen "daarmee [...] zowel de kabelmaatschappijen als ook de betreffende zenders beter en efficiƫnter communiceren en verwijzen naar digitale televisie zenders en wordt de vindbaarheid daarmee voor onze klanten vergroot."

Bij de decoders die UPC gebruikt is het niet mogelijk om zelf de kanaalnummers aan te passen aan een eigen voorkeur. Daardoor heeft het kabelbedrijf veel macht over welke zenders vooraan in de lijst komen te staan, en dus makkelijker gevonden worden door de kijker.

Nu Ziggo en UPC voor een deel de zendernummers op elkaar afstemmen is de "waarde" van een bepaalde positie in de standaardlijst nog groter geworden. De macht van kabelaars t.o.v. zenders neemt hiermee toe. Er gelden in Nederland geen regels voor de volgorde van zenders in de EPG.

Bron: UPC

# permalink