digitale kabeltelevisie

« KPN op weg naar miljoen digitale kijkers OPTA gaat analoge en digitale kabel openstellen »



DVB-T bij Caiway als alternatief voor analoog

31 oktober 2009

logo caiwayHet lijkt er op dat Caiway definitief besloten heeft om DVB-T te gaan gebruiken via de kabel. Dat valt op te maken uit de check die te vinden is op de Caiway site. Onderaan bij de slaapkameropties staat dat er 18 digitale zenders beschikbaar zijn op een televisie met ingebouwde DVB-T ontvanger

Ook op de zenderkaart van Rekam staat dat de 1e 18 zenders ook met een televisie met DVB-T tuner of met een aparte DVB-T ontvanger te ontvangen zijn.

dvb-tDVB-T is de techniek die normaal gebruikt wordt voor digitale televisie via de ether (in Nederland beter bekend als Digitenne). Op de kabel wordt DVB-C gebruikt. Deze technieken zijn niet uitwisselbaar. DVB-T is niet beter dan DVB-C, en ook de capaciteit per frequentie is lager. Bij DVB-C wordt nu bij QAM64 38 MBit/seconde per frequentie doorgegeven. Als QAM256 gebruikt wordt is zelfs 50 Mbit haalbaar. Voor DVB-T is de maximale capaciteit 31,6 MBit per kanaal, en via de ether is dit vaak niet haalbaar omdat er extra foutcorrectie nodig is.

Een tijd geleden melde digitalekabeltelvisie.nl al dat Caiway tests deed met het gebruik van DVB-T via de kabel. Caiway wilde toen niet reageren op het doel van deze tests.

Bij de test werden twee frequenties gebruikt om in totaal 16 TV zenders ongecodeerd door te geven. Met een Digitenne-ontvanger (of TV met DVB-T tuner) aangesloten op de kabel zijn deze dan te ontvangen. Omdat DVB-C (digitale kabel) en DVB-T niet uitwisselbaar zijn kan DVB-T doorgifte geen vervanging zijn van de gewone DVB-C doorgifte. Er kan dus hooguit sprake zijn van parallel doorgifte van een (beperkt) aantal kanalen.

Caiway en Rekam gaan 10-10-2010 helemaal stoppen met doorgifte van analoge televisie. Er zullen in diverse huishoudens een redelijk aantal moderne televisies staan die voorzien zijn van een "digitale tuner" naast de gewone analoge tuner. Dat blijkt in de praktijk vaak een DVB-T tuner te zijn. Hiervoor zou na uitschakeling van het analoge signaal een losse decoder gebruikt moeten worden, maar als de basiszenders ook in DVB-T beschikbaar zijn blijven deze toestellen bruikbaar.

Bron: Caiway en Rekam