digitale kabeltelevisie

« november 2009 januari 2010 »



Archief december 2009

Kabel Veendam stelt HD-pakket uit

19 december 2009

logo skvStichting Kabelnet Veendam (SKV) was van plan per 1 januari 2010 met een uitgebreid HD-pakket zouden komen. Omdat contractbesprekingen nog niet afgerond zijn, en dat naar verwachting ook niet lukt voor 1 januari is de volledige introductie uitgesteld. Wel zullen per 1 januari BBC-HD (kanaal 117) en National Geographic Channel HD (kanaal 80).toegevoegd worden aan het huidige gratis PLUS-HDTV pakket. Daar zitten nu Ned 1, 2 en 3 in HD in. Als later het volledige HD-pakket (inclusief prijs) bekend is kunnen geïnteresseerden zich opnieuw aanmelden.

Uit het zender-indeling van Veendam blijkt dat er ruimte gemaakt is voor 8 nieuwe HD-kanalen. Twee daarvan zullen dus worden ingenomen door BBC-HD en National Geographic Channel HD. Uit een nieuwsbericht van Telelink blijkt dat ook gewerkt wordt aan het toevoegen van Discovery Channel HD, Animal Planet HD, Eurosport-HD en BravaHDTV.

Bron: nieuwsbrief SKV en Telelink

# permalink

Ziggo blokkeert Alphacrypt in CI+ TV-toestellen per 2 februari 2010

08 december 2009

ziggo logoZiggo gaat vanaf 2 februari 2010 Ziggo de werking van de Alphacrypt CAM in televisies die geschikt zijn voor de CI+ CAM blokkeren. Abonnees die een dergelijke combinatie gebruiken kunnen vanaf die datum geen digitale televisie van Ziggo meer bekijken. Ziggo zegt deze stap te nemen "mede op verzoek van de content providers."

In het persbericht zegt Ziggo: "De Alphacrypt – die door Ziggo nooit ondersteund is – biedt onvoldoende bescherming tegen illegaal gebruik van de content en deze bescherming is een eis van de content providers om programma’s te mogen doorgeven. Programma- en filmmakers zoals RTL, SBS, Disney en Sony eisen een optimale bescherming van hun content. Zonder deze bescherming krijgen providers geen toestemming om de content te verspreiden. De traditionele CAM modules kunnen niet aan de eisen van de programmamakers voldoen en om die reden heeft Ziggo samen met de industrie en content leveranciers CI+ ontwikkeld. Sinds de introductie eind september hebben al meer dan 100.000 mensen de CI+ module in gebruik genomen." Let op de formulering, er staat dat partijen zoals RTL en SBS een "optimale bescherming" (wat dat ook mag zijn) eisen, er staat niet dat deze partijen eisen dat de Alphacrypt wordt geblokkeerd. Ook wat met "illegaal gebruik" bedoeld wordt is niet duidelijk, maar er is niets illegaal aan het maken van een perfecte digitale kopie voor eigen gebruik. Dat sommige content leveranciers dat liever niet hebben omdat ze liever een DVD verkopen doet daar niets aan af.

Bij het blokkeren van de Alpacrypt zijn enkele kanttekeningen te plaatsen:

  • De Alphacrypt wordt alleen geblokkeerd in CI+ TV-toestellen. Het is vrij onwaarschijnlijk dat met een TV-toestel content illegaal gebruikt zal worden, omdat een TV meestal geen uitgangen heeft. Als een TV een uitgang heeft is dat een analoge uitgang op SD kwaliteit. Perfecte digitale kopieën van HD kwaliteit zijn dus niet mogelijk, ook niet met een Alphacrypt.
  • Bij Caiway worden de zenders van RTL en SBS helemaal zonder codering doorgegeven. Ook heeft Caiway eerder aangegeven de Alphacrypt niet te gaan blokkeren. Waarom zou dat bij Ziggo dan wel moeten? Stellen zenders andere eisen aan Ziggo dan aan Caiway?
  • Met de goedgekeurde PVRs is het gewoon mogelijk om programma's op te nemen, en te kopiëren naar PC of DVD. Dat is potentieel een grotere bron van "illegaal gebruik" dan een CI+ TV.
  • Ziggo geeft aan dat de Alphacrypt blijft werken in andere apparaten. Daarmee lijkt deze maatregel nutteloos te zijn. Met Alphacrypts in PCs blijft "illegaal gebruik" dus mogelijk. Het is te vergelijken met het versterken van je voordeur, terwijl je weet dat de achterdeur wijd open staat.
  • Ziggo spreekt zichzelf tegen, op de product-pagina over CI+ staat "Waarom werkt een oude televisie met CI NIET met de CI+ module of vice versa? [...] Om verwarring in de toekomst te voorkomen kunnen de nieuwe CI+ televisies alleen gebruik maken van de CI+ module." Wat is nu de echte reden, verwarring voorkomen, of "illegaal gebruik" voorkomen?

Als maatregel om piraterij te voorkomen is het blokkeren van de Alphacrypt in CI+ toestellen niet erg effectief of geloofwaardig. Maar het is wel een eerste stap op weg naar het volledig blokkeren van de Alphacrypt, en dat is het uiteindelijke doel van Ziggo.

UPDATE: Navraag bij RTL leert dat RTL geen verzoek heeft gedaan aan Ziggo t.a.v. codering.

UPDATE2: Ziggo heeft zijn online persbericht aangepast; er staat nu "Grote studio’s, zoals Disney en Sony, en leveranciers van premiumkanalen zoals Film 1, eisen een optimale bescherming van hun content." in plaats van "Programma- en filmmakers zoals RTL, SBS, Disney en Sony eisen een optimale bescherming van hun content."

Bron: persbericht Ziggo

# permalink

Caiway vermindert analoog, uitbreiding HDTV zenders

05 december 2009

caiway logoAfgelopen maandag 30 november heeft Caiway haar analoge aanbod terug gebracht naar 15 zenders. De vrijgekomen ruimte zal gebruikt worden voor uitbreiding van het digitale aanbod. Dezelfde dag heeft Caiway het basic-pakket uitgebreid met de HD-zenders RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, Eén en Ketnet/Canvas. Een dag later is ook Net 5 in HD toegevoegd aan het basic-pakket. Ook is BBC HD toegevoegd aan het HD-pakket. Bij de gewone SD zenders is RTL lounge toegevoegd.

RTL

De komst van RTL 4 en 5 in HDTV kwam nogal onverwacht, eerder had RTL aangekondigd pas in de loop van 2010 met HD-versies van deze zenders te komen. RTL 7 en 8 in HD worden al enige tijd bij UPC doorgegeven. Wat opvalt bij de RTL zenders is dat voor de SD en de HD versies verschillende maten ondertiteling gebruikt worden.

Op vragen van digitalakabeltelevisie.nl legt RTL de manier van werken uit; De uitzendstraten bij RTL zijn in HD. De programma's (native HD en ge-upconverted SD) komen in HD zonder titels en logo's uit de uitzendstraten. De uitgang van de uitzendstraten (=HD) wordt voor het SD traject, gedownconverted naar SD. Vervolgens wordt er in SD ondertiteling toegevoegd en een SD logo. Voor het HD traject wordt het HD signaal uit de uitzendstraten in HD ondertiteld. Ook wordt daar een HD logo toegevoegd.

"Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de titels in beide (SD en HD) stromen scherper zijn.", aldus RTL.

Net 5

Bij Net 5 HD wordt de ondertiteling verzonden via DVB-titels. Dit betekent dat de ondertitels niet hard in het beeld staan, maar de gebruiker kan kiezen met of zonder ondertiteling een programma te bekijken. De decoder voegt indien nodig de titels toe.

Bronnen; o.a. Caiway

# permalink