digitale kabeltelevisie

« KPN koopt provider Caiway van CIF Meerderheid UPC abonnees kijkt nog analoog »



NPO kiest voor HbbTV als standaard voor interactiviteit

02 mei 2011

HbbTV logoDe Publieke omroep gaat HbbTV gebruiken als standaard voor interactiviteit. Dat heeft Bram Tullemans, beleidsadviseur van de NPO, gezegd op de Telecompaper Connected TV conferentie op April 27. Dat schrijft Broadband TV News. De eerste uitzendingen zouden moeten starten in September. De applicaties zullen een EPG bevatten, toegang tot 'uitzending gemist', de mogelijkheid een gepersonaliseerde EPG te maken, en toegang tot social media zoals Twitter en Facebook.

HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband TV, een open standaard die broadcast TV combineert met diensten via internet. Applicaties bestaan uit HTML, Javascript, CSS, XML en multimedia files, en kunnen verstuurd worden via broadcast, of apart opgehaald worden via internet. Daarmee kan vanuit een gewone uitzending verwezen worden naar achtergrond informatie, en/of extra filmpjes, die dan via de internetverbinding opgehaald kunnen worden. Video On Demand diensten kunnen dan via de internetverbinding lopen, zodat deze ook beschikbaar kunnen komen voor platforms zonder retour-mogelijkheid, zoals satelliet en DVB-t (Digitenne).

De NPO heeft gekozen voor HbbTV omdat het de "de facto standaard" is, en omdat het een enkele ontwikkelomgeving biedt geschikt voor meerdere platformen. Daarmee is het niet meer nodig om verschillende applicaties te ontwikkelen voor verschillende gesloten platformen.

Duitsland

zdf mediathek

In Duitsland wordt HbbTV al gebruikt door diverse omroepen, o.a. ARD, ZDF, SAT1 en RTL. Ook in het DVB-T signaal van ZDF is een HbbTV component aanwezig, en bij analyse blijkt deze te bestaan uit verwijzingen naar een site; http://itv.mit-xperts.com/zdfmediathek/. Omdat er standaard HTML gebruikt wordt is ook met een gewone browser een goede indruk te krijgen van de geboden functionaliteit. Ondanks wat meldingen over missende plug-ins is navigatie gewoon mogelijk, alleen niet met een muis (TV's hebben meestal geen muis), maar wel met de cursortoetsen. Alleen de geboden video's heb ik niet aan de praat gekregen.

Bron: Broadband TV News