digitale kabeltelevisie

CI+

CAM

Een CAM (Conditional Access Module) is een losse decodeermodule, zonder de rest van een settopbox. Daarmee kan de settopbox of TV algemeen gehouden worden, en alleen het decryptie gedeelte zit in de CAM. De smartcard gaat in de CAM, en de CAM gaat in de decoder/TV. De koppeling tussen CAM en de decoder is beschreven in de Common Interface (CI) Specification. De Alphacrypt is een voorbeeld van een 'gewone' CAM. Door de kabelbedrijven wordt het gebruik van een dergelijke gewone CAM niet ondersteund.

Bij een gewone CAM gaat een gecodeerde transportstream naar binnen, en komt er een (gedeeltelijk) gedecodeerde (Descrambled) transportstream uit. De data die uit de CAM komt is dus niet meer beveiligd.

Dat is ook precies de bedoeling van een CAM, decoderen. Alleen voor 'high value content' vindt de industrie dit niet voldoende. Een gebruiker zou de data kunnen kopiƫren en op internet zetten ofzo.

CI+

ci+ logoDaarom heeft men een CI+ standaard bedacht. Een CI+ CAM kan gebruikt worden als een gewone CAM, en de programma's gewoon decoderen. Maar voor 'high value content' (dat kan per zender of programma aangegeven worden) zal de CI+ CAM het programma alleen maar willen decoderen als de CAM in een 'veilige' CI+ host (ontvanger/TV) gebruikt wordt. De uitgaande verbinding tussen CAM en TV wordt dan versleuteld, en met certificaten kunnen de CAM en host nagaan of ze elkaar vertrouwen.

Principe

principe ci+ camHet principe van CI+ is te vergelijken met de HDCP-beveiliging zoals die nu op HDMI-verbindingen wordt gebruikt. Bij HDCP zal een decoder voor beveiligde zenders alleen een signaal op de uitgang zetten als decoder en scherm elkaar herkennen en vertrouwen. Als dat zo is wordt er een versleutelde verbinding opgezet. Aftappen van de verbinding heeft geen zin, alleen het scherm dat aan de decoder gekoppeld is kan de data decoderen.

Ook bij CI+ moeten CAM en Decoder (Host) elkaar vertrouwen om zenders door te geven die extra beschermd moeten worden. Voor 'gewone' zenders zal een CI+ CAM werken als een gewone CAM. Een CI+ cam in een gewone CI-decoder zou moeten werken als een gebruikelijke CAM, maar dan alleen voor kanalen waarvan de provider heeft aangegeven dat er geen extra beveiliging nodig is.

Voor beveiligde content wordt met certificaten een beveiligde verbinding opgezet tussen CAM en Host. Alleen vertrouwde apparaten zullen samenwerken. Om een certificaat te krijgen zal een fabrikant zijn decoder/TV moeten laten keuren door het trust-center. Daarna krijgt de fabrikant een certificaat, dat in het toestel veilig ingbakken moet worden. Het is niet mogelijk om al bestaande CI-toestellen achteraf d.m.v. software te upgraden naar CI+.

DRM

Behalve dat een CI+ Cam alleen maar in een 'vertrouwd' toestel zal werken zijn er nog andere mogelijke beperkingen ingebouwd. De provider (kabelbedrijf) kan deze mogelijkheden desgewenst per zender of programma activeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om kopieerbeveiliging (Macro-vision) op analoge uitgangen te activeren. Ook kan de host opdracht krijgen om op analoge HD-uitgangen (component) alleen maar een lagere kwaliteit signaal aan te bieden.

CI+ voorziet ook in mogelijkheden om opnames maar een bepaalde tijd afspeelbaar te houden. Er zijn nog geen PVRs met CI+, maar als deze op de markt komen moeten ze zich houden aan beperkingen aan de bewaartijd van opnames. Met CI+ is het mogelijk te specificeren dat een opname/timeshift maximaal 90 minuten, 6 uur of 12 uur later bekeken mag worden. Ook kan de bewaartermijn ingesteld worden op 1 t/m 61 * 24 uur.

Hiermee is het dan heel goed mogelijk dat bijv. RTL zegt dat een opname van "goede tijden, slechte tijden" maar 1 dag bekeken mag worden. En daarna wordt je doorverwezen naar een betaalde Video On Demand dienst.

Bestaande decoders

Deze introductie betekent niet dat de bestaande Irdeto2 codering vervangen of aangepast gaat worden. Ook de bestaande decoders blijven gewoon werken. CI+ beveiligt een ander deel van het signaalpad. Irdeto wordt gebruikt om het signaal te coderen op het kabelnetwerk. CI+ beveiligt het signaal vanaf de CAM naar de TV.

In het plaatje hiernaast staat in groen aangegeven welk deel van de signaalweg door CI+ beschermd wordt.

Aparte decoder


Als er aparte decoders/PVRs geschikt voor CI+ op de markt komen geeft dit plaatje aan waar de diverse types codering gebruikt worden.

CI+ een achteruitgang?

Is voor de consument CI+ nu een achteruitgang ten opzichte van de al in gebruik zijnde losse decoders en PVRs? Niet per se, want ook in de huidige decoders zijn diverse beperkingen al ingebouwd. Ze zijn tot nu toe niet gebruikt (alleen soms per ongeluk), en de kabelbedrijven geven hier weinig ruchtbaarheid aan. Zelfs de gewone SD-decoders met alleen een SCART-uitgang zijn voorzien van Macrovision kopieerbeveiliging. Als deze geactiveerd wordt is ook het maken van analoge opnames niet meer mogelijk. De HDTV decoders hebben een digitale uitgang (HDMI) die voorzien is van HDCP kopieerbeveiliging. Er wordt alleen een digitaal signaal naar een TV gestuurd als deze TV ook HDCP heeft, dus "te vertrouwen" is.

PVRs zoals de Humax 5050 kunnen tot nu toe nog alle HDTV programma's opnemen, en ze zijn te kopieren via de ethernetaansluiting. Maar het is heel goed mogelijk om opnames alleen gekodeerd toe te staan, of zelfs helemaal te verbieden. Gecodeerde opnames zijn dan alleen maar af te spelen als de smartcard waarmee de opname gemaakt is aanwezig is in de PVR. Deze smartcard moet dan wel voorzien zijn van een PVR Entitlement, en daarvoor zou de kabelaar een extra betaald abonnement kunnen invoeren. Dan moet je extra betalen voor het 'recht' om opnames te maken.

Providers

Vrijwel alle Irdeto kabelbedrijven hebben aangekondigd CI+ te gaan gebruiken en ondersteunen.

Ziggo

Op dit moment zijn er alleen nog maar CI+ geschikte TV-toestellen, en geen losse decoders of PVRs op de markt. Ziggo heeft zelf een lijst gemaakt met "Ziggo gecertificeerde" toestellen. Daarvan is getest of deze werken met de door Ziggo geleverde CI+ CAMs. Daarnaast worden er door Ziggo extra eisen aan deze toestellen gesteld (bijv. de door Ziggo gebruikte zendernummering moet worden overgenomen), maar wat die eisen exact zijn wil Ziggo niet bekend maken. De lijst met door Ziggo goedgekeurde toestellen is hier te vinden. Ziggo certificatie is niet nodig voor een toestel om correct te werken, in principe zou elke CI+ gecertificeerd toestel kunnen werken op het Ziggo netwerk.

SMIT CI+ Cam Ziggo


Hoewel CI+ ontworpen is om in backwards mode gebruikt te kunnen worden, is dit bij Ziggo niet mogelijk. Ziggo heeft voor alle kanalen de beveiliging aangezet. Gevolg hiervan is dat de CI+ CAM helemaal niet in een PC, of oudere TV te gebruiken is.

Daarnaast gaat Ziggo ook CI+ toestellen opdracht geven alleen een CI+ cam te accepteren. Hoewel een Alpacrypt in een dergelijk toestel gewoon zou kunnen werken, blokkeert Ziggo dit met opzet.

De CI+ standard is opgezet zodat het mogelijk is om compatible te zijn met de gewone CI-specificatie; "Will CI Plus receivers be compatible with the original CI modules? The specification is designed to be fully backward compatible. All existing CI modules in the market should work with CI Plus products. "

Volgens de site van Ziggo kunnen "Om verwarring in de toekomst te voorkomen [...] de nieuwe CI+ televisies alleen gebruik maken van de CI+ module." Ziggo blokeert gebruik van de gewone CAMs (zoals Alphacrypt) in dergelijke toestellen dus met opzet.

Caiway

Caiway SMIT CI+ Cam


Ook bij Caiway is het mogelijk een CI+ CAM te kopen en gebruiken. In tegenstelling tot Ziggo is het bij Caiway wel mogelijk een CI+ CAM te gebruiken in een gewone CI host, zoals een PC. Ook gaat Caiway het gebruik van een gewone CAM (zoals de Alpacrypt) in een CI+ TV niet blokkeren.

Overige kabelbedrijven

Ook bij de andere kabelbedrijven die Irdeto2 gebruiken (o.a. Delta, Kabel Noord, Kabeltex, CAI Hendrik-Ido-Ambacht en SKV Veendam) ondersteunen vrijwel allemaal de CI+ CAM. Niet allemaal brengen ze onder eigen naam een CAM op de markt. De CAMs zijn uitwisselbaar, dus het is mogelijk om CI+ CAM van een ander kabelbedrijf te gebruiken. Zo zijn bijvoorbeeld Caiway CAMS ook bruikbaar bij Ziggo.