digitale kabeltelevisie

« februari 2005 april 2005 »



Archief maart 2005

Kabel Noord komt met digitale TV (update)

29 maart 2005

kabel noord digitaalUit het VECAI journaal;

"Op 31 maart introduceert Kabel Noord het digitale kabeltelevisiepakket Kabel Noord Digitaal. Digitale televisie wordt de standaard televisiedienst van Kabel Noord. Kabel Noord biedt daarbij naast de bestaande radio- en televisiezenders nog eens 50 procent meer televisiezenders in digitale beeldkwaliteit. In het pakket zitten 45 televisiezenders en 37 radiozenders. Een aantal van de extra zenders zijn TCM, Arte, BBC World en ProSieben. Klanten behouden het analoge signaal waardoor men niet voor alle tv-toestellen in huis een aparte digitale ontvanger hoeft te kopen. Het Kabel Noord Digitaal Startpakket wordt aangeboden voor EUR 14,95 per maand."

Op de site van kabelnoord ontbreekt nog alle informatie, in een oud persbericht wordt nog beloofd dat digitale televisie in 2004 zal komen.

Update 30-3-2005

Bij de VECAI ook het persbericht . Het noemt dat er meerdere types ontvangers zijn (geen details) en dat een startpakket 14.95 kost. Geen vermelding van digitale pluspakketten, maar in het gratis basispakket o.a. TCM, Arte en ProSieben. Deze zenders zitten bijv. bij TV Home in het pluspakket.

Update 31-3-2005

Via Google komen we uit op Kabel Noord Digitaal, want op de site zelf is het niet doorgelinkt (of ik kan niet lezen...) Daar ook overzicht van de gebruikte decoders (inderdaad de bekende Irdeto2 decoders van Panasonic, Nokia en Samsung.) En een overzicht van de TV en radio zenders. In het TV aanbod ook lokale zenders als 'Nieuws TV', en bij de 37 (!) radiozenders regionale zenders als 'Rebecca FM Classic Rock', 'Waterstad FM' en 'Radio NL'.

Een pluspakket lijkt niet beschikbaar.

# permalink

Kijker van digitale tv raakt OOG kwijt

29 maart 2005

tv home logoVia mediamagazine gevonden in hetDagblad van het Noorden (registratie verplicht), aandacht voor één van de nadelen van digitale TV;

"Groningers die via @Home van Essent digitale televisie willen kijken, zijn de programma's van de lokale omroep OOG kwijt. Lokale omroepen zijn niet opgenomen in het digitale pakket. Hoofdredacteur Evert Janse van OOG wil alle hens aan dek."

Beetje storend dat hier de naam @Home wordt gebruikt, de naam van de digitale TV van Essent is TV Home. @Home is de naam van de internetservice van Essent.

"'We zijn de boot op dit moment een beetje aan het missen en moeten voorkomen dat die helemaal uitvaart zonder ons', zegt Evert Janse, de baas van OOG. Sinds Essent is begonnen met het doorgeven van digitale televisie via @Home is de lokale omroep op zwart gegaan."

"OOG, maar ook de overkoepelende organisatie van lokale omroepen OLON, heeft er inmiddels bij Essent op aangedrongen de lokale stations ook op te nemen in het digitale pakket. Vooralsnog zonder resultaat."

"Dit lijkt strijdig met het principe dat Essent verplicht is het signaal door te geven van iedere zendgemachtigde, maar dat is het niet. Digitale tv-kijkers hebben een kastje dat zorgdraagt voor de doorgifte van digitale televisie. 'In dat kastje zit een knop waarmee de tv-kijker weer terug kan schakelen naar analoge televisie. Dan kan OOG wel bekeken worden, maar de praktijk is dat niemand die knop meer omdraait. Maar voor Essent is het reden om te zeggen dat het signaal van de lokale omroep wel wordt doorgegeven.'"

"Waarom Essent de lokalen niet in het digitale pakket wil opnemen, is Janse niet geheel duidelijk. 'Maar het heeft ongetwijfeld met geld te maken. Er zijn honderd lokale stations in Nederland. Alleen is het wel bizar dat je in Groningen wel naar de regionale omroep van Limburg kunt kijken of naar Rai Uno, maar niet naar OOG.'"

Een deel van de verklaring zal zitten in de techniek (en bijbehorende kosten). Bij analoge TV kan makkelijk een losse zender lokaal worden toegevoegd. Digitale TV combineert een aantal zenders in één signaal, een zogenaamde multiplex. Op die manier kunnen ongeveer 6 tot 8 zenders doorgegeven worden op de plaats waar één analoge zender past.


Plaatje www.mhp-interactive.org/

Er is nu een centrale infrastructuur waar alle zenders op een plaats gebundeld worden. Als ook lokale zenders opgenomen moeten worden zou een mogelijkheid zijn om een aantal lokale zenders in een regio in een multiplex op te nemen. Dan moeten de signalen eerst op een regionaal punt verzameld worden.

Ook moet dan de autorisatie apart geregeld worden. Wil een lokale omroep alleen in de eigen plaats doorgegeven worden, dan moet het abonnee systeem daar rekening mee houden. En als de omroep ook in andere plaatsen doorgegeven wil worden, dan moet iemand daarvoor de rechten gaan betalen.

Een van de redenen dat TV Home alle publieke regionale zenders uit het verzorgingsgebied aan iedereen doorgeeft was juist om dit soort technische problemen simpel op te lossen.

"De OLON heeft deze week een gesprek gehad met Essent over de kwestie. De uitkomst van dat gesprek is nog niet bekend. Janse wil zelf ook overleg met de maatschappij en overweeg ook hulp van de gemeente Groningen te vragen. De gemeente keert jaarlijks een behoorlijke subsidie uit aan de omroep."

Ook bij de OLON aandacht voor dit in belang toenemende probleem.

# permalink

NASN bij UPC

28 maart 2005

logo upcVia RTVForum.nl;

"UPC heeft via haar digitale televisie een zender toegevoegd aan het digitale start pakket: NASN, North American Sport Network. De zender brengt 24 uur per dag Amerikaans football, Basketball en Ice Hockey. De zender is (alweer) uitsluitend verkrijgbaar via de Motorola Set Top-ontvanger. Dus niet voor de regio Rotterdam."

# permalink

Eurosport 2 op Extra TV bij UPC

24 maart 2005

Extra TVUPC heeft in het analoge zenderpakket een kanaal Extra TV, om elke maand een andere zender uit het digitale pakket te laten zien, en zo wat reclame te maken voor het digitale pakket. Deze maand is daarop in Zuid-Holland Eurosport 2 te zien.

Tenminste, als alles goed gaat. Uit dit plaatje blijkt dat ook UPC zelf wel eens moeite heeft om een goed (digitaal) signaal te ontvangen. Ook bij UPC lijken ze de Sagem te gebruiken voor ontvangst van de digitale zenders. (Met dank aan MW voor het plaatje)

# permalink

Gratis decoder bij UPC. (update)

21 maart 2005

logo upcVia verschillende bronnen (o.a. dutchmedia, radio.nl, maar weer net niet bn radio..); "'Kabelexploitant UPC Investeert 300 miljoen euro in digitale televisie in Nederland.' Dat maakte Diederik Karsten, directeur Nederland van UPC, bekend in het programma Mediazaken van BNR Nieuwsradio."

"UPC zal al haar klanten nog dit jaar gratis een decoder aanbieden waardoor ze digitale televisie kunnen ontvangen: 'We rollen het uit als standaardproduct onder alle klanten. Daar kan uiteindelijk, als we daarmee klaar zijn, tot ongeveer 300 miljoen euro mee gemoeid zijn (…) een forse investering' aldus Karsten."

"Het kabelbedrijf heeft haast met het uitrollen van de digitale televisie: 'Wij denken dat we nog dit jaar zouden kunnen starten, en dan is het de bedoeling om binnen afzienbare tijd al onze klanten als standaardproduct die digitale televisie te bieden met die decoder, die zouden we dan gratis aanbieden.' UPC is de eerste partij in Nederland met forse investeringen en concrete plannen voor digitale televisie. Karsten vindt een voortrekkersrol voor zijn bedrijf belangrijk: 'Op dit moment bevinden we ons met z’n allen in een vicieuze cirkel: wie gaat de eerste stap zetten. Als er geen klanten zijn dan zeggen de programmamakers dat ze het lastig vinden te investeren in digitale programma’s. Zijn er geen interessante digitale programma’s, dan zijn er ook weer minder klanten. Die vicieuze cirkel moeten we uit, en met onze investering hopen we daar een goede bijdrage aan te kunnen leveren.'"

Uh, de eerste met digitale televisie? Ze zijn in ieder geval de laatste met een koopmodel (als dit een koopmodel is).

"De decoders zijn in de plannen gratis, maar volgens UPC worden de abonnementskosten wel iets hoger voor mensen die digitale televisie afnemen."

De berichten zijn wat mij betreft niet duidelijk. (Ik heb de uitzending zelf niet gehoord) Ik maak er uit op dat het basispakket digitaal bij UPC (als enige) niet gratis wordt.

De decoders waren bij UPC altijd al 'gratis', ze waren inbegrepen in het abonnement (huur). Alle abonnee's kunnen nu wel een decoder gratis thuis krijgen, maar als ze extra moeten betalen zodra ze hem gaan gebruiken (de hogere abonnementskosten voor mensen die digitale televisie afnemen) denk ik dat veel mensen het als dure digitale boekensteun zullen gebruiken.

Update 21-3-2005

In het FD (registratie verplicht) aanvullende info;

"Verder start UPC in april een offensief om digitale tv breder in de markt te zetten. De prijs van het digitale pakket wordt verlaagd naar euro 9,95 per maand. Dit bedrag komt boven op het tarief van het analoge pakket van ruim euro 15. Klanten die al bellen of internetten bij UPC, betalen euro 4,95 voor het digitale tv-pakket. De benodigde 'set-top box' wordt gratis geleverd."

"UPC is in gesprek met meerdere leveranciers over een nieuwe set-top box die interactieve diensten mogelijk moet maken. 'Het is onze ambitie om vanaf het vierde kwartaal al onze klanten te laten over stappen op digitaal', zegt Karsten. Hiervoor is een investering van circa euro 300 mln nodig."

De bij UPC al in gebruik zijnde decoders (Motorola en Sagem) kunnen al interactieve diensten aan. Daar is maar een beperkt aanbod van (email, spelletjes), en er zijn geen diensten (meer) die gekoppeld zijn aan televisieprogramma's. Het is interessant om te zien welke standaard UPC zal kiezen (Open TV, MHP, Liberate). De andere kabelaanbieders ondersteunen nu geen interactieve applicaties.

Verder in dit artikel;

"UPC, met 2,3 mln klanten Nederlands grootste kabelbedrijf, gaat buiten zijn kabelgebieden dezelfde adsl-techniek toepassen waarmee telecom- en internetbedrijven een pakket van telefoon, internet en televisie willen aanbieden. Dat zegt UPC-directeur Diederik Karsten in een gesprek met de krant."

"UPC gaat gebruikmaken van de telefoonkabels van zusterbedrijf Priority Telecom . Voor het belangrijke laatste stukje, van de wijkcentrale naar de huiskamer, gaat UPC de telefoonkabel van KPN huren."

"Het besluit van UPC om via het netwerk van KPN te opereren, is saillant, omdat KPN al tijden vergeefs toegang probeert te krijgen tot de netwerken van kabelbedrijven. Het jongste verzoek daarvoor is door telecomtoezichthouder Opta afgewezen omdat KPN een onjuiste procedure had gevolgd."

# permalink

UPC (Voetbalkanaal) behoudt livebeelden Champions League

16 maart 2005

voetbalkanaalVia Planet Multimedia;

"Op het digitale voetbalkanaal van UPC zijn tot medio 2009 alle wedstrijden in de Champions League live te zien. Het Nederlandse kabelbedrijf heeft de uitzendrechten verworven voor de nieuwe periode van 2006 tot 2009. Het huidige contract van UPC met de UEFA loopt door tot medio 2006."

Het voetbalkanaal kan nu maximaal 8 wedstrijden tegelijk live uitzenden. Alleen dat heeft wat beperkingen; bij Casema is er nog te weinig capaciteit op het netwerk, en wordt tijdens meerdere livewedstrijden de digitale doorgifte van o.a. BBC en ARD uitgeschakeld. Bij TV Home worden alleen Voetbalkanaal 1 t/m 3 doorgegeven. De meeste wedstrijden worden dan tweetalig uitgezonden, maar daar is niet altijd een Nederlands commentaar bij. Als er dan een Russische ploeg tegen een Turkse ploeg speelt zijn dat de twee beschikbare talen...

Bij UPC kost het voetbalkanaal nu € 10,- per maand, bij de andere kabelbedrijven is het nog onderdeel van het betaalde uitgebreide pakket.

"De verkoop van de uitzendrechten voor het open net in Nederland zijn de tweede biedronde ingegaan. Voor 1 april moeten de diverse kandidaten, waaronder de huidige rechtenbezitter NOS, hebben gereageerd. Daarna beslist de UEFA welke zendgemachtigde van 2006 tot medio 2009 de beelden van de Champions League mag aanbieden aan het grote publiek."

# permalink

Samenwerking Satama en Stoneroos

15 maart 2005

nieuwsquizUit de Emerce;

"Interactief designbureau Satama Interactive is een strategisch partnership aangegaan met Stoneroos, adviseur en ontwikkelaar van digitale en interactieve televisieconcepten. Satama Interactive denk met de samenwerking meer specifieke kennis in huis te halen over de Nederlandse interactieve televisiewereld, waarin Stoneroos marktleider claimt te zijn."

Stoneroos heeft in het verleden programma's als NCRV nieuwsquiz interactief gemaakt. Alleen op dit moment lijkt de markt voor interactieve programma's in Nederland ongeveer niet te bestaan, dus dan kan je al snel marktleider zijn.

"'De doorbraak van digitale televisie in Nederland wordt elke dag voelbaarder,' zo stellen ze. Satama en Stoneroos werken op dit moment al samen op projectbais."

Digitaal wordt hier weer kort door de bocht gelijk gesteld aan interactief. Maar op dit moment is er geen standaard voor de te gebruiken techniek. Alleen UPC levert op dit moment decoders (de Motorola en de Sagem) die interactieve programma's aan zouden kunnen. Helaas gebruiken beide decoders verschillende technieken. Liberate voor de Motorola, Open TV voor de Sagem. Er zijn op dit moment geen interactieve programma's voor beschikbaar.

De voorkeur van Essent voor toekomstige interactieve applicaties lijkt uit te gaan naar MHP. De huidige decoders zoals nu te koop zijn bieden hier nog geen mogelijkheden voor. Dit is bewust gedaan om de decoders zo goedkoop mogelijk te houden.

# permalink

UPC cijfers, Cinenova stopt bij UPC?

14 maart 2005

logo upcIn Planet Multimedia een verhaal over de jaarcijfers van UGC, het moederbedrijf van UPC; ondanks dat in Nederland volgens topman Malone 'de marges torenhoog zijn' heeft het hele bedrijf vorig jaar 382 miljoen dollar verlies geleden.

"In Nederland telde UPC eind 2004 ruim 397.000 internetklanten, bijna 57.000 belklanten en een kleine 2,3 miljoen kabel-tv abonnees, waarvan 56.000 met een digitaal pakket."

Een zin in het bericht is niet direct duidelijk; "Het resultaat van het afgelopen kwartaal is negatief beïnvloed door de voorzieningen die UnitedGlobalCom (UGC) moest treffen vanwege een aflopend programmacontract met UPC in Nederland. Die voorzieningen kostten 22 miljoen. "

In het volledige bericht bij United Global. Daar staat; "And, excluding approximately $22 million of fourth quarter costs associated with the termination and settlement of a Dutch programming contract (MovieCo)"

MovieCo is een samenwerking van Sony en Disney, en is de eigenaar van Cinenova.

Daarmee wordt het bericht op het chelloo underground forum ook wel geloofwaardig, UPC zou gaan stoppen met doorgifte Cinenova; Uit een email die iemand van UPC heeft ontvangen;

"Per 17 mei a.s. wordt de overeenkomst met CineNova beeindigd en stoppen we met de doorgifte van CineNova vanaf deze datum. Vanaf 8 maart stoppen we met de verkoop van CineNova. We bieden vanaf 1 april een uitstekend alternatief via Canal+."

En als we dan nog even verder googelen komen we bij een oud bericht op Dutchmedia over Cinenova en Multikabel;

"Over CineNova (Europe MovieCo Partners Ltd) meldt Primacom dat de overeenkomst die in februari 2000 werd afgesloten op 31 december 2005 kan worden beindigd indien minder dan 100.0000 abonnees in het 'relevante distributiegebied' bereikt zijn. Zoals bekend dienen kabelexploitanten die CineNova doorgeven een minimumperentage aan abonnees te betalen voor het mogen aanbieden van de filmzender."

Multikabel heeft al aangekondigd dat ze Canal+ vanaf het voorjaar in het digitale pakket gaat opnemen. En 100.000 abonnees op Cinenova zal Multikabel ook niet hebben. Volgens de laats bekende cijfers had Multikabel eind 2003 totaal 5963 digitale kabel-tv abonnees. Het lijkt er op dat CineNova zijn langste tijd heeft gehad...

# permalink

RSS Feed beschikbaar

12 maart 2005

stekkerOp verzoek zijn vanaf nu de headlines van deze site ook via RSS beschikbaar. Zelf gebruik ik geen RSS-reader, dus ik ontvang graag feedback of het een beetje naar behoren werkt.

# permalink

Regionale TV bij UPC digitaal

11 maart 2005

upcVia Pieter Janssen een stukje gevonden in De Gelderlander (registratie verplicht) over Graafschap TV, een regionale zender voor de Achterhoek.

Op zich niet interessant voor deze site, behalve dat er iets uit op te maken valt over de toekomst van digitale TV bij UPC;

"Vooralsnog zendt de omroep in een beperkt aantal gemeenten uit. Vanaf juni van dit jaar wordt Graafschap TV in het digitale pakket van UPC opgenomen en is met behulp van een decoder in een groot verspreidingsgebied te zien. 'UPC-abonnees krijgen een gratis kastje waarmee ze zenders digitaal kunnen ontvangen. Dan is het zelfs mogelijk dat een inwoner van Amsterdam Graafschap TV kan zien als hij of zij dat wil', zegt Huntink."

UPC lijkt dus van plan om ook de regionale commerciele zenders in het digitale pakket op te nemen, dat is tot nu toe niet gebruikelijk (Bijv. TV Home geeft TVL, de limburgse commerciele TV niet digitaal door). En die regiozenders komen dus ook beschikbaar buiten hun eigen regio. Zouden ze ook beschikbaar komen bij andere kabelbedrijven?

De gratis decoder zou ook opvallend zijn.

Is alleen de vraag of ook alle UPC gebieden van digitale TV voorzien zullen zijn. Op dit moment is Gelderland oost (een deel van het doelgebied van Graafschap TV) nog geen digitale TV beschikbaar.

# permalink

Philips Decoder DCR-2001 komt niet op de markt

11 maart 2005

dcr2001Goed ingelichtte bronnen op het TV Home Forum melden dat de Philips DCR-2001 decoder niet op de markt zal komen.

Verder wordt gemeld dat; "Philips zal met een ander nieuwer model in het najaar 2005 uitkomen".

Persoonlijk hoop ik op een decoder met ingebouwde HD-recorder, zodat je maar één apparaat hoeft te programmeren om met een timer een digitaal kanaal op te nemen. Nog even afgezien van een betere beeldkwaliteit zonder analoge tussenstap, en het gemak van time-shifting. DVD-brandertje erbij, een dual tuner, firewire in en uit, afspelen van DVD + en -, ook MP3 en DivX files afspelen, en een ethernetaansluiting, en ik ben tevreden...

# permalink

Wanadoo begint ook TV via ADSL

10 maart 2005

wanadooUit Planet Multimedia;

"Wanadoo Nederland sluit aan in de rij met internetproviders die IP-TV aankondigen. Het dochterbedrijf van France Telecom zegt 'in de tweede helft van 2005' te beginnen met televisie via ADSL."

"Daarmee sluit ze aan in de rij achter KPN en Versatel. Versatel is de werving voor televisieklanten al begonnen en rolt in snel tempo landelijk een nieuw en sneller ADSL-netwerk uit. In augustus 2005 wil ze live televisie via ADSL gaan bieden. KPN wil eenzelfde type ADSL-netwerk voor het einde van het jaar op orde hebben."

"Beide bedrijven gebruiken de zogeheten ADSL2 -technologie om via ADSL televisiebeelden uit te gaan zenden. Daarmee proberen ze kabelbedrijven de loef af te steken."

"Of en, zo ja, welke technische vernieuwingen Wanadoo door gaat voeren wil het bedrijf niet kwijt. De woordvoerster: 'Voor digitale televisie [volstaat] een gewone ADSL-verbinding met minimaal 4 megabit per seconde.'"

"De zogeheten Livebox speelt een centrale rol in Wanadoo's beleid om telefonie en televisie te leveren op de consumentenmarkt. De Livebox is een gestileerd modem dat ADSL-, televisie- en telefoniesignalen in een huishouden kan verspreiden."

"Wanadoo wil behalve live televisie ook on demand televisie gaan bieden, een soort digitale videotheek. Versatel is bezig met de installatie van Samsung- servers die vergelijkbare videotheekdiensten mogelijk maken. KPN wil rond de jaarwisseling 2005/2006 met soortgelijke diensten beginnen."

Lees verder bij Planet.

# permalink

SBS presenteert drie digitale tv-zenders

09 maart 2005

sbsUit Planet multimedia;

"SBS (SBS6, Net5 en Veronica) komt over een aantal maanden met drie digitale tv-stations. Dat meldde SBS-bestuursvoorzitter P. Tillieux woensdag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam over de digitale toekomst van SBS International."

"Wanneer de zenders precies beschikbaar zijn, is nog niet duidelijk. Dat hangt af van de mogelijkheden die distributiebedrijven, zoals kabelaars, bieden. Het gaat om de themakanalen 'Klussen & Wonen', 'I Love...' en 'Veronica Vibes'. Op de eerste zender zullen veel beelden van bestaande SBS-klusprogramma's te zien zijn. I Love toont allemaal successeries uit de jaren '70 en '80. Veronica Vibes gaat bestaan uit een programmacarroussel van een uur waarin allerlei uitgaanstips de revue passeren."

I love... gaat volgens mij erg lijken op wat TV10 (Gold) ooit was, vooral herhalingen van M.A.S.H... En Veronica heeft al eens een jaar ervaring opgedaan met carroussel programmering. Heeft ze bijna de kop gekost...

"'SBS vindt het belangrijk het signaal af te geven dat we volop bezig zijn met de voorbereidingen van digitale televisiezenders', aldus Tillieux. Natuurlijk heeft het pas zin deze zenders te lanceren als er voldoende kijkers zijn die televisie digitaal ontvangen. Wanneer het zover is, hangt af van de distributeurs. Maar we zijn ervan overtuigd dat dat niet lang meer zal duren. SBS bereidt zich daar op voor, omdat we vast van plan zijn de digitale toekomst vorm te geven.'"

"Omdat de toekomstige animo voor digitale tv nog niet duidelijk is, kan Tillieux niet aangeven of belangstellenden extra moeten gaan betalen om de nieuwe kanalen te ontvangen. Hij investeert per zender een bedrag van tussen de 3 en 6 miljoen euro per jaar."

"Naast de drie gepresenteerde kanalen heeft SBS plannen voor nog een aantal nieuwe digitale televisiezenders. Het tv-bedrijf hoopt die eveneens over een aantal maanden aan te kunnen bieden."

Ook hier lijkt digitaal een synoniem te zijn voor thema-kanaal. De SBS (en ook de RTL-) zenders zijn al jaren digitaal, alleen bij de meeste mensen komen ze nog in de huiskamer via een analoge kabel (alleen het laatste stukje). Wat er nu het nieuwe is aan de digitale toekomst van SBS ontgaat mij.

# permalink

RTL en SBS spelen hard tegen Versatel

08 maart 2005

versatel logoUit Het Financieele Dagblad (registratie verplicht);

"Commerciële televisiestations stellen harde voorwaarden aan het plan van Versatel om televisiepakketten aan te bieden. Zowel RTL als SBS waakt ervoor om een nieuwe concurrent in het zadel te helpen."

"'Het is geen automatisme dat wij onze zenders doorgeven', zegt Fons van Westerloo, directeur van RTL Nederland, in een gesprek met de krant. 'Wij zullen zeer secuur zijn aan wie wij leveren.' Hij wil een betaling van enkele dubbeltjes per abonnee per maand. Voorts wil hij de positie van zijn televisieconcern op de langere termijn waarborgen."

"'Als Versatel een pakket content wil gaan aanbieden dat te zeer concurreert met onze business, dan gaan we twee keer nadenken', zegt directeur Patrick Tillieux van SBS Nederland in een interview met BNR Nieuwsradio. 'We moeten ons dan afvragen of we een nieuwe concurrent in de markt willen plaatsen of onze zenders even achterhouden. Tenzij Versatel met megasommen over de brug komt.'"

Lees verder bij het fd.

Versatel maakte vorige week bekend dat ze aan het eind van 2005 100.000 abonnee's willen hebben. Eind 2008 moeten dat er 500.000 zijn. Details over prijzen en aanbod (zenders) wilde Versatel toen nog niet geven, blijkbaar lopen die gesprekken nog niet lekker.

# permalink

Casema gestopt met doorgifte RTL Television

01 maart 2005

casema logoVia Casema site (met nieuwe vormgeving);

"Met ingang van 1 maart 2005 is de zender RTL Television niet meer beschikbaar via de Casema kabelnetten. Dit komt omdat Casema geen overeenstemming heeft bereikt met deze buitenlandse omroep. Hierdoor stopt Casema met uitzenden van deze zender zowel analoog als digitaal. Op dit kanaal verschijnt een tekst om de klanten hierover te informeren."

Overigens vertelde Rob van Esch (Voorzitter Vecai) vanmorgen op BN Radio dat de Vecai gisteren van de Buma een brief had gekregen dat ze geen toestemming meer hadden om Nederland 1 t/m 3 door te geven. En Medy van der Laan, staatssecretaris van Cultuur, heeft expliciet opdracht gegeven om deze zenders door te blijven geven. "Volgens Van der Laan kunnen de kabelmaatschappijen 'rekenen op een rechtszaak' als zij toch weigeren na 1 maart uit te zenden.'" (mediamagazine)

# permalink

NMa wil fusie UPC en Canal+ onderzoeken

01 maart 2005

logo upcVia o.a. WebWereld.;

"De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wil aanvullend onderzoek doen naar de voorgenomen overname van Canal+ door kabelaar UPC."

"Volgens de kartelwaakhond kan door de overname een economische machtspositie ontstaan. De NMa heeft daarom besloten dat voor deze overname een vergunning nodig is. Zodoende kan de NMa aanvullend onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen voor de markt voor betaal-tv en voor de inkoop van filmrechten."

"Na een eerste verkenning concludeert de NMa dat een overname ertoe zou kunnen leiden dat UPC een 'bijna-monopolist' wordt en zodoende andere (nieuwe) aanbieders zou kunnen belemmeren."

"Wat voor de waakhond ook meespeelt, is het feit dat UPC door een eventuele overname een zeer sterke positie zou krijgen wat betreft het inkopen van films. In het gebied waar UPC actief is met zijn internet-, telefonie- en internetaanbod zou de kabelaar deze programma's niet of tegen ongunstige voorwaarden kunnen aanbieden aan concurrerende aanbieders."

"Als UPC en Canal+ besluiten een vergunning aan te vragen, zal de NMa een nader onderzoek doen naar onder meer de ontwikkeling van concurrerende infrastructuren, zoals satelliet en dsl-technoogieën. "

# permalink