digitale kabeltelevisie

« september 2009 november 2009 »



Archief oktober 2009

DVB-T bij Caiway als alternatief voor analoog

31 oktober 2009

logo caiwayHet lijkt er op dat Caiway definitief besloten heeft om DVB-T te gaan gebruiken via de kabel. Dat valt op te maken uit de check die te vinden is op de Caiway site. Onderaan bij de slaapkameropties staat dat er 18 digitale zenders beschikbaar zijn op een televisie met ingebouwde DVB-T ontvanger

Ook op de zenderkaart van Rekam staat dat de 1e 18 zenders ook met een televisie met DVB-T tuner of met een aparte DVB-T ontvanger te ontvangen zijn.

dvb-tDVB-T is de techniek die normaal gebruikt wordt voor digitale televisie via de ether (in Nederland beter bekend als Digitenne). Op de kabel wordt DVB-C gebruikt. Deze technieken zijn niet uitwisselbaar. DVB-T is niet beter dan DVB-C, en ook de capaciteit per frequentie is lager. Bij DVB-C wordt nu bij QAM64 38 MBit/seconde per frequentie doorgegeven. Als QAM256 gebruikt wordt is zelfs 50 Mbit haalbaar. Voor DVB-T is de maximale capaciteit 31,6 MBit per kanaal, en via de ether is dit vaak niet haalbaar omdat er extra foutcorrectie nodig is.

Een tijd geleden melde digitalekabeltelvisie.nl al dat Caiway tests deed met het gebruik van DVB-T via de kabel. Caiway wilde toen niet reageren op het doel van deze tests.

Bij de test werden twee frequenties gebruikt om in totaal 16 TV zenders ongecodeerd door te geven. Met een Digitenne-ontvanger (of TV met DVB-T tuner) aangesloten op de kabel zijn deze dan te ontvangen. Omdat DVB-C (digitale kabel) en DVB-T niet uitwisselbaar zijn kan DVB-T doorgifte geen vervanging zijn van de gewone DVB-C doorgifte. Er kan dus hooguit sprake zijn van parallel doorgifte van een (beperkt) aantal kanalen.

Caiway en Rekam gaan 10-10-2010 helemaal stoppen met doorgifte van analoge televisie. Er zullen in diverse huishoudens een redelijk aantal moderne televisies staan die voorzien zijn van een "digitale tuner" naast de gewone analoge tuner. Dat blijkt in de praktijk vaak een DVB-T tuner te zijn. Hiervoor zou na uitschakeling van het analoge signaal een losse decoder gebruikt moeten worden, maar als de basiszenders ook in DVB-T beschikbaar zijn blijven deze toestellen bruikbaar.

Bron: Caiway en Rekam

# permalink

KPN op weg naar miljoen digitale kijkers

28 oktober 2009

kpn digitale televisie 924.000 abonnees
Digitale televisie van KPN had aan het eind van het 3e kwartaal 2009 in totaal 924.000 abonnees. Daarvan kijken zo'n 70.000 mensen via IPTV, de rest kijkt via Digitenne. KPN verhoogde de prijs van Digitenne afgelopen september van 7,50 euro naar 8,50 euro per maand. Een jaar daarvoor (okt 2008) was de de prijs ook al omhoog gegaan, toen van 6,95 naar 7,50. Op 1 augustus 2007 verlaagde KPN juist de prijs van 9,95 naar 6,95 per maand. Het lijkt er op dat deze prijsverhogingen weinig invloed hebben op de groei. KPN bedient nu 13% van de televisiemarkt.

Het bedrijf verwacht volgend jaar een miljoen televisie abonnees te hebben. In het 2e kwartaal van 2009 wil KPN beginnen met het aanbieden van HDTV via IPTV.

Bron: Kwartaalcijfers KPN

# permalink

UPC overweegt invoering CI+

22 oktober 2009

upc logoUPC heeft tegen Broadband TV News verklaard dat het overweegt CI+ modules te gaan introduceren. Eric Tveter, de nieuwe directeur van Cablecom, de Zwitserse tak van UPC, zei in een speech dat klanten meer keuze willen; “As a result, cablecom is considering launching next-generation common interface modules to ensure consumers have the freedom to choose set-top boxes.” Een woordvoerder van UPC verklaarde tegenover Broadband TV News dat UPC overweegt om CI+ ook in andere gebieden te gaan aanbieden.

Bron: Broadband TVNews en Blick.ch

# permalink

Caiway introduceert CI+ CAM

16 oktober 2009

logo caiwayCaiway introduceert een CI+ CAM. De Conditional Access Module ofwel CAM maakt het mogelijk om de smartcard direct in een televisie met ingebouwde (HD-)ontvanger te gebruiken. Veel moderne televisies zijn geschikt voor CI+ (Common Interface Plus).

De CI+ CAM (excl. smartcard) is voor € 49,- te verkrijgen in onder andere de Caiway Shop. Meer informatie over de CI+ CAM en de geschikte televisietoestellen staat op www.caiway.nl.

CI / CI+

Een CAM (Conditional Access Module) is een losse decodeermodule, zonder de rest van een settopbox. Daarmee kan een settopbox of TV algemeen gehouden worden, en alleen het decryptie gedeelte zit in de CAM. De CI specificatie beschrijft de interface tussen CAM en TV.

De CI+ standaard is een uitbreiding op de 'gewone' CI standaard. Bij een gewone CI-CAM komt het signaal onversleuteld uit de CAM. Bij het gebruik van CI+ kan het signaal van de CAM naar de TV versleuteld worden doorgeven. Dit is bedoeld om kopiëren te voorkomen. Daarvoor is het nodig dat CAM en TV elkaar begrijpen, en beide CI+ ondersteunen. Een CI+ CAM kan van het kabelbedrijf een signaal krijgen dat bepaalde zenders alleen maar beveiligd doorgegeven mogen worden aan een CI+ toestel. Maar het is ook mogelijk een CI+ CAM als gewone CAM te gebruiken in een 'ouderwetse' TV, als het kabelbedrijf dat tenminste toestaat.

De bekende Alphacrypt CAM is een gewone CAM.

Caiway is de tweede kabelaanbieder in Nederland die de CI+ CAM gaat ondersteunen, eerder al kwam Ziggo met een CI+ CAM op de markt.

niet blokkeren

In antwoord op vragen van digitalekabeltelevisie.nl verklaart Caiway dat ze vooralsnog niets actief zal gaan blokkeren. "De CI+CAM zal het dus (waarschijnlijk) wel doen in oude toestellen en PCs´s. Echter ondersteund CAIW alleen de CI+CAM in combinatie met de door CAIW gevalideerde CI+ apparatuur. CAIW gaat ook niet de CAMS met de oude CIv1 technologie blokkeren."

Dit in tegenstelling tot het beleid bij Ziggo. Bij Ziggo is de CI+ CAM alleen te gebruiken in CI+ toestellen, dus niet in PCs of oudere TVs met alleen een CI slot. Hoewel CI+ hier wel in backwards mode gebruikt zou kunnen worden wordt dit opzettelijk geblokkeerd door Ziggo. Bij Ziggo kunnen straks in CI+ toestellen alleen CI+ CAMs gebruikt worden; "Om verwarring in de toekomst te voorkomen kunnen de nieuwe CI+ televisies alleen gebruik maken van de CI+ module." (klik op veelgestelde vragen), dus de Alphacrypt zal niet meer werken in een CI+ toestel.

Bron: persbericht Caiway

# permalink

Uit onderzoek is gebleken...

14 oktober 2009

Blauw Research heeft in opdracht van KPN een onderzoek gedaan naar "Het tv-kijkgedrag van Nederland in beeld". Daarvoor zijn 1198 mensen ondervraagd over hoe ze zeggen TV te kijken. Het onderzoek is gehouden in Augustus.

type aansluitingSommige van de cijfers zijn opmerkelijk. Zo zou uit de antwoorden blijken dat het marktaandeel van Digitenne gedaald is van 9% in 2008 naar 8% in 2009. Daar wordt geen verklaring voor gegeven.

Verder zegt 45% digitaal via de kabel te kijken, en 34% via de analoge kabel. Als je dat omrekent naar welk deel van de kabelkijkers digitaal kijkt kom je op 56% van de kabelkijkers die digitaal kijken. Dat lijkt wat hoog.

De laatst bekende cijfers van Ziggo en UPC (eind juni 2009) staan in deze tabel. Voor de kleinere kabelaars nemen we maar even aan dat 100% digitaal kijkt (zal bij Caiway en Rekam redelijk kloppen, bij Delta en Kabelnoord lijken percentages rond de 40% waarschijnlijker)

kabelbedrijfTotaal abonnees
(x1000)
digitaal
(x1000)
percentage
digitaal
Ziggo3215138242,9
UPC198668734,6
Delta155155100
Caiway145145100
Rekam4040100
Kabel Noord2323100
Totaal5564243243,7

Dan nog komen we uit op maximaal 43,7% van de kabelkijkers die digitaal zouden kijken, en lang niet de 56% die uit de enquête naar voren komt. Een mogelijke verklaring is dat veel mensen zich er niet of nauwelijks bewust zijn van via welke techniek/infrastructuur ze televisie ontvangen.

# permalink

Caiway en Rekam stoppen op 10 oktober 2010 met analoge televisie

03 oktober 2009

logo caiwayCaiway zal op 10 oktober 2010 (101010) stoppen met het doorgeven van analoge televisie via de kabel. De capaciteit die hiermee vrijkomt wordt onder meer gebruikt om nieuwe HD-programma's en andere digitale diensten aan te bieden. Ook Rekam, de kabelexploitant in Midden-Holland waar Caiway al langer mee samenwerkt, stopt op die datum met analoge distributie.

Aart Verbree, algemeen directeur van Caiway: "We willen al onze klanten meer laten genieten van de vele mogelijkheden die digitalisering biedt. Bijna alle nu verkochte televisies zijn geschikt voor HD. Daar is extra capaciteit voor nodig, die we in fases zullen vrijmaken. Analoge programma's nemen veel ruimte in op de kabel. Vanaf 10 oktober 2010 worden we daarom helemaal digitaal." Bij de radio verandert er voorlopig echter niets: de analoge FM-band blijft op de kabel gewoon in gebruik.

Bij Caiway is het digitale basispakket niet gecodeerd. Daardoor is het mogelijk om deze te ontvangen zonder het gebruik van een smartcard.

RTL en SBS programma's ook digitaal bij Rekam

rekamDe RTL en SBS programma's worden vanaf 8 oktober 2009 door Rekam ook digitaal door­­­ge­geven, hiermee voldoet de Rekam aan de wens van haar abonnees. De digitale doorgifte van de RTL en SBS programma's maken de stap naar volledige digitalisering mogelijk. Rekam gaf de programma's van RTL (RTL4, RTL5 en RTL7) als ook de SBS programma's (SBS, Veronica en net 5) nog niet digi­taal door omdat de toestemming daarvoor van RTL en SBS ontbrak. In sa­men­werking met Caiway is met RTL en SBS een oplossing gevonden.

Op het netwerk van Rekam zijn zowel Rekam als Caiway aktief. Het Rekam abonnement kost 6,60 per maand, en omvat ook een ongecodeerd basispakket aan digitale zenders (waaronder dus binnenkort ook de RTL en SBS zenders). Rekam geeft geen zenders door waarvoor extra vergoedingen moeten worden betaald, Eurosport, Discovery en BBC1/2 ontbreken daarom. Wie deze zenders wel wil ontvangen kan overstappen naar Caiway voor 15,45 per maand. Het basispakket van Caiway is op het Rekam-netwerk dus wel gecodeerd.

Bron: persbericht Caiway/Rekam

# permalink

Ziggo past zenders en kanaalnummers aan

01 oktober 2009

ziggo logoVanaf vandaag geeft Ziggo "RTL Lounge" door op kanaal 150, in het Keuzepakket Film & Entertainment of Digitaal Totaal. Garuda TV wordt niet langer doorgegeven. Verder is er nog een Ziggo-reclamezender toegevoegd; Preview TV, zodat posities 11 t/m 14 nu gevuld zijn met promotie van Ziggo.

Om "het aanbod een stuk overzichtelijker" te maken heeft een deel van de zenders een nieuw nummer gekregen. Omdat bij veel van de gecertificeerde decoders het niet mogelijk is om zelf zendernummers te kiezen betekent dit dat een deel van de klanten weer moet wennen aan deze nieuwe indeling.

Het frequentie-overzicht van Ziggo-Oost is weer bijgewerkt aan de nieuwe situatie.

Bron: Ziggo

# permalink