digitale kabeltelevisie

EPG

nu en straks

nu straksDeze nu/straks balk komt in beeld na wisselen van zender, en na het op de rode 'i' knop drukken. Bij instellingen kan ingesteld worden hoe lang deze balk blijft staan; in stappen van 0.5 seconden van 0 tot 60 seconden.

In de banner van links naar rechts, van boven naar beneden; nummer zender in voorkeurlijst, huidige datum/tijd, icoontjes (zie verder), naam zender, begin en eind tijd huidige programma en leeftijdsgrens, begin en eind tijd volgende programma en leeftijdsgrens, en bij de groene punt een 'progress' indicator die aangeeft hoever het huidige programma al gevorderd is.

Het sleuteltje links geeft aan dat deze zender gecodeerd is. Links daarvan een icoontje dat aangeeft dat er ondertiteling beschikbaar is. Het middenste icoontje geeft beschikbaarheid van teletext aan.


iconenDe twee meest linker icoontjes heb ik even uitvergroot, want ze werden mij pas duidelijk toen ik een keer heel dicht bij mijn TV zat; het linkse symbool met de twee poppetjes heeft nu het cijfer '2' er in, dat betekent dat favorietenlijst 2 in gebruik is. En daarnaast is een mond te zien met een '1' er in, dat geeft aan dat er 1 geluidskanaal bij deze zender beschikbaar is.


uitgebreide infoNa een tweede keer op 'i' drukken verschijnt de iets uitgebreidere programma-info. Deze informatie blijft in beeld staan.

Naast de programma-info staat hier ook een metertje voor de signaalsterkte, de Bit Error Rate (BER) en op welke frequentie de transportstream van deze zender zit. Niet echt gegevens die dagelijks nodig zijn, en bij de meeste decoders zit dit dieper verstopt in de menu's.

EPG

EPGDe EPG wordt opgeroepen met de EPG knop. Als over de verschillende zenders genavigeerd wordt met de cursortoetsen blijft linksboven de huidige zender zichtbaar.


EPG zoomDoor op '1', '2' of '3' te drukken kan de periode die getoond wordt per blokje gevarieerd worden tussen een kwartier, een half uur of anderhalf uur. Als gekozen wordt voor anderhalf uur is voor elk programma wel erg weinig ruimte beschikbaar, en wordt het meer een puzzel.

Timer

timerDoor op 'timer' te drukken als een programma geselecteerd is wordt de timer gerpogrammeerd. Daarbij wordt automatisch een aantal extra minuten opgeteld, zoals ingesteld in het instellingen menu. Als bijv. 10 minuten extra is ingesteld begint de timer 10 minuten eerder en loopt ook 10 minuten langer door. De timer schakelt de decoder automatisch aan en weer uit . (Sommige videorecoders kunnen automatisch beginnen met opnemen als er een signaal op de SCART aansluiting komt, zo hoef je alleen de decoder te programmeren)

(Nog een keer op de knop timer drukken maakt de programmering ongedaan)


timer instellenVanuit het systeeminstellingenmenu is de timer te controleren, en ook handmatig te programmeren (Bijv. voor zenders die geen goede EPG informatie hebben)

Als de decoder aangezet is door een timer is er verder geen beveiliging tegen het bedienen van de decoder. Er kan dan een ander zender opgezet worden, terwijl dat waarschijnlijk niet de bedoeling is.


timer tijd conflictDe timer is behoorlijk slim, als de extra tijd voor twee verschillende timers elkaar overlapt wordt dat na een waarschuwing aangepast.